Aktualno Interview Moda moda POP COOLTURA showbiz teatar

Antigonin kostimograf Silvio Vujičić: Sve slobodno vrijeme provodim van Hrvatske, tamo je bolja klima i ljudi

U doba kada se većina kazališnih kostimografija temelji na postojećem fundusu ili odjeći iz Zare i H&M-a umjetnik, dizajner i kostimograf za Žižekovu adaptaciju Antigone, Silvio Vujičić, sebi je postavio izazov izrade kostima.

S redateljicom drame, Angelom Richter, se preko Skypea dogovarao oko izrade sedam kostima na kojima je radio tri mjeseca. Antigonu, Izmenu i lik kora je Vujičić odlučio obući u kostime od PVC-a, dok će preostali likovi biti ili prekriveni bojom za tijelo ili odjeveni u selotejp.
– Izazov rada s polivinil kloridom je bio velik. To je 600 grama težak materijal. Iznimnonepodoban za rad odjeće, originalna namjena mu je izrada tendi kamiona, zadao sam si zadatak da u njega odjenem glumce – rekao je Vujičić koji se u svevremenski lik Antigone htio što manje uplitati.

Od proizvodnog se procesa gotovo u potpunosti udaljio tako što je prepustio da kostime od PVC-a, koje je dizajnirao, laserski izreže stroj. Kostime opisuje kao datoteke jer vjeruje da se Antigonu današnjeg doba, vjerno može prikazati jedino da ju u cijelosti producira stroj.
Žižekova adaptacija Antigone s tri završetka kao tri vjerojatnosti ili slučajnosti se direktno kosi s Vujičićevim pedantnim načinom rada gdje svaka pomno odabrana ‘dlaka’ ide na svoje pomno odabrano ‘mjesto’.
– U ovu metodu rada sam krenuo s dozom straha. Strah je odličan jer me vuče van zone komfora. Krenuo sam i s idejom da ovo radi same metode može biti i fijasko, što još uvijek i može biti, a to ću vidjeti tek na generalnoj probi – zaključio je Vujičić te dodao kako je ovaj posao kostimografa bez obzira na malu količinu kostima bio poprilično zahtjevan.

Osim u HNK, Vujičićevi će radovi njegovog modnog brenda, E.A. 1/1 S.V., biti i u Pop-In dućanu u trajanju izložbe biroa za suvremenu umjetnos „Kontejner“ pod nazivom «Ekstravagantna tijela: Ekstravagantna ljubav» u Hali 5 Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Tamo će se, po festivalskim cijenama, moći kupiti odjeća s izvezenim erotiziranim crtežima za koje je Vujičić pronašao inspiraciju iz brojnih izvora poput egipatskih grobnica te grčkih keramickih vaza. Provokacija, između ostalog i erotska, je uvijek bila sastavni dio Demne Gvasalije, kreativnog direktora Balenciage i osnivača modne kuće Vetements koju je početkom tjedna napustio.

Na pitanje šta misli o Demninom napuštanju kuće Vetements vujičić mi kaže:
– To mi je super odluka. To shvaćam kao jednu veoma prirodnu i legitimnu odluku završavanja ciklusa. U Vetementsu je napravio sve što je mogao i donio jednu iznimno inteligentnu odluku da svoju kuću i arhiv ustupi nekom drugom. Na taj način modna kuća nastavlja s rastom – rekao je Vujičić kojem je Gvasalijino povlačenje iz kuće jednako logično kao i McQueenovo samoubojstvo i Galianov društveni harakiri.


Iako su kostimi za Antigonu i odjeća za E.A. 1/1 S.V + Kontejner Pop-In Store gotovi, Vujičić trenutno radi na još četrnaest paralelnih projekata na raznim područjima od produkcije umjetničkih radova za nove izložbe, dizajna arhitektonskog stakla do same glazbe. Klasično u njegovom stilu ništa ne otkriva dok za to ne dođe vrijeme jer ne želi stvarati očekivanja koja neće biti u skladu s realnim rezultatom te s detaljima uvijek izlazi tek kada je definirano sve.

Slobodnog vremena u rasporedu ima malo, a provodi ga crtajući, čitajući ili spava. Istovremeno čita tridesetak knjiga, a neke uključuju Douglas Murray-evu „Čudnu smrt Europe“, Harvardov „Atlas rijetkih i poznatih boja“ te «Zapise pod uzglavljem » Sei Shonagon, dvorske dame iz Kyota s prijelaza iz devetog u deseto stoljeće.
– To je jedna od najsuvremenijih knjiga koju sam ikada čitao. Žao mi je što sam ju tek nedavno počeo čitati – opisao je Vujičić i prepričao kako, osim odjeće i prostora, nema razlike u ljudima i njihovim problemima od desetog stoljeća do danas.
Sve moguće vrijeme provodi van hrvatske jer kaže da mu više odgovara klima, ljudi i sadžaj potreban jednom umjetniku za razvoj.

(Marko Plejić)

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame