autorski tekstovi Celebrities inmediasres KOLUMNIZAM mediji Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO TOP VIJEST

Matija Babić: Odgonetnuo sam Hrvatsku – Ulizivanje, ljigavost, populizam, beskičmenjaštvo

Matija Babić, vlasnik Index.hr, na svom je privatnom i službenom Facebook profilu, na kojem je sklon često točno i kritički intonirano komentirati društveni moment Hrvatske – napisao jedan vrlo precizan i zanimljiv status.

Prenosimo ga u cijelosti.

“Odgonetnuo sam Hrvatsku. Ako se pomirite s mojom odgonetkom sve ćete gledati drugim očima i manje će vam smetati sve ono što trenutno doživljavate kao zlo i nepravdu.

Često mislimo da Hrvatska ima bug koji nas ljuti i koji želimo popraviti. Ali Hrvatska nema bug. Ona je točno ovako programirana po želji većine korisnika.

Što je Hrvatska? Hrvatska je naprosto specifična endemska ekonomija. Ne znam joj naziv, ali jednom će se o njemu učiti na sveučilištima. Ona nije kapitalistička, ali nije ni posve socijalistička. Izbori u njoj su slobodni, pošteni i demokratski, volja većine se redovito poštuje. U Hrvatskoj zaista postoji mogućnost napredovanja, razmjene dobara i usluga, pa čak i neke vrste paratržišnog natjecanja koje nagrađuje najbolje.

Samo što je “najbolje” nešto drugačije zamišljeno nego na ostatku planete. U Hrvatskoj na cijeni nisu pamet, inovativnost, kvaliteta i trud, već osobine poput instinkta za pravodobno prepoznavanje pobjednika, ulizivanja, saginjanja glave, ljigavosti, poslušnosti, besramnosti u populizmu i nacionalizmu (ili što je već u trendu), bezobzirnosti, beskičmenjaštva, vještine u korupciji, mudrosti da znate kada šutiti a kada šutirati.

Tržište koje nagrađuje takve osobine nije niti posve nepošteno kao što često mislimo, ono je slika i volja većine stanovnika, a što je pravednije od toga da većina kroji društvo u kakvom želi živjeti?

Ako ste snalažljivi na takvom specifičnom tržištu, ako posjedujete gore navedene kvalitete koje takvo tržište nagrađuje, Hrvatska za vas neko vrijeme može biti sjajna zemlja, moguće čak najbolja na svijetu. Svi naši lideri i heroji ih posjeduju.

A ako vi za gore navedeno niste talentirani niti se želite potruditi naučiti navedene vještine, možda zaista trebate promijeniti sredinu, jer promijeniti većinu nije uspio nitko nikad nigdje”.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame