Aktualno Glazba POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO showbiz SVAŠTARA Tehnologija

Duality: Spoj kvantne fizike i glazbe – Umjetnost je znanost, pokazuju Sonja Lončar i Andrija Pavlović

Dvoje vrhunskih glazbenika i skladatelja iz Beograda – Sonja Lončar i Andrija Pavlović, koji zajedno čine pijanistički LP Duo, objavili su izniman studijski album, naslova “Duality”. Prethodno najavljeno interesantnim skladbama “Analog Love”, “Prince de Galles” i “Lemon, Honey, Ginger”, izdanje je ugledalo svjetlo dana te je dostupno na svim digitalnim glazbenim platformama.

Za Sonju Lončar, profesoricu na Muzičkoj akademiji u Beogradu, te Andriju Pavlovića, docenta u Centru za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, opravdano se može reći da su jedinstvena pojava u svijetu klasične glazbe. Uz brojne nagrade i priznanja, ističu se talentom i inovativnošću, koja ih kroz karijeru vodi u iznimno zanimljive projekte. Već u početku zajedničkog djelovanja kao LP Duo krenuli su eksperimentirati s akustičnim klavirima, spajajući ih s analognim i digitalnim synthovima, kako bi stvorili neke nove zvukove. U tom eksperimentu otišli su i korak dalje, kada su se pridružili timu kvantnih fizičara, uz koje su glazbu i nove zvukove stvarali koristeći principe kvantne fizike. Kao dio umjetničko-znanstvenog projekta “Quantum Music“, Sonja i Andrija su zajedno s inžinjerima Draganom Novkovićem i Darkom Lazovićem stvorili i potpuno novi instrument – hibridni piano! Riječ je o specifičnom hardverskom mehanizmu od 88 kontrola (za svaku tipku zasebno), koji kada je spojen na bilo koji akustični klavir omogućava manipulaciju digitalnog zvuka, svjetla ili videa.

Nakon što su intenzivno eksperimentirali s beskrajnim opcijama izvođenja glazbe na dva klavira te razvili novi pristup suvremene klavirske glazbe, LP Duo su svoju neiscrpnu kreativnost usmjerili ka ‘neo-klasičnom’ zvuku te kreirali album “Duality”. Sam naslov izdanja inspiriran je jednom zajedničkom temom s kojom se susreću kroz svoju dugogodišnju karijeru – a to je “dvojnost” (“duality”). Pritom, ne misle na isticanje onih očitih različitosti, kao što su “crno i bijelo”, “analogno i digitalno”, već dvojnosti koje predstavljaju svojevrsne suprotnosti i postoje paralelno; ali zajedno. S albumom “Duality”, LP Duo nastoji zaviriti u samu srž propitkivanja takvih odnosa, i njihovih povremenih trenutaka postizanja uravnoteženosti.

Album “Duality” donosi šest originalnih skladbi Sonje i Andrije, koje izvode na svojim hibridnim klavirima (temeljenim na Steinway Model D klaviru), a snimljenih u beogradskoj dvorani Kolarac.

 „Duality“ – popis skladbi:

Analog Love

Cosmic Strings

Lemon, Honey, Ginger

Prince de Galles

Good Morning, Mr. Correa

Collapse – Ostinato for Leonid Šejka

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame