Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA TOP VIJEST

Sacher: Biser, ambra, jantar – Teorije relativnosti i jednostavne genijalnosti glazbenog Einsteina

Samuel Srđan Sacher je onaj drugi iz Haustora. Onaj koji nije Dare Rundek. Ne, ne, Sacher je onaj prvi iz Haustora. Onaj koji je stavio pečat na ljubav u smjeru djevojaka u ljetnim haljinama. Njegova prva ljubav. Onaj koji je bio Lennon najbitnijeg hrvatskog benda svih vremena. Nebitnih podjela između dvojice originalnih karaktera i glazbenih polova domaće glazbene scene bilo je od vremena raspada Haustora. I njihov će daljnji aktivizam samo dodavati sumnje i podgrijavati zazubice što bi bilo kad bi bilo s tim bendom da su trajali i mogli se izraziti tečnim engleskim. World music je preuzak pojam za njihov new wave pop. I sve što je slijedilo nakon.

Sudeći po materijalima s prvog solističkog albuma Sacherova prva bit će i zadnja ljubav. Sokovi djevojaka koje gizdave hodaju gradom i dalje su motivi koji će ga opčiniti na isti način kako ga je držalo cijukati kroz period Vještica, još jednog od nepravedno zapostavljenih a najbitnijiih sastava s prostora ex Yu.

Na sličnim skladateljskim temeljima isporučuje onu najdirektniju jednostavnost svog nastupnog albuma u kojoj nema mjesta za prodavanjem magle ni estradnih manira, pjesme se pišu iz potrebe i javlja se samo onda kad ima materijal kojim neće podavati pop formi. Sacherove melodije i poliritmike su neobične utoliko što su u kontekstu parascene najobičnije na svijetu jer ih ispaljuje iz predgrađa srca a ne pameti. Osjećaji: mozak 4:0 u slučaju ovog albuma. Našlo se tu prostora za prekrasne hit singlove kojima samo nedostaje masa u stotinama tisuća (“Mene nikad nisi volila”), pituranje takvih ilustracija i skica nad kojima se mogu sakriti svi ostali pretendenti na ljubav (“Vrijeme stalo”).

Kao i u slučaju Vještica kada bi među hitovima skrivao “Zlato” ili “Nema mjesta suzama”, album krije remek djela poput neobične mantrične “Za bolje ne znam” u kojoj pjeva svojim sivim sablastima jer bolje od toga ne zna, meštrija nepredvidivo kako svaka dotadašnja ljubavna obraćanja padaju u vodu (“Ti si moja zastava”) kad poviče kako “tebe ne bi nikad izdal”, ali kakve bravurozne pjesničke minijature sipa otkrivat ćete od “Nikad ne lažem” preko “Tak mlada već Slovenka” do “Nejdi” kad ne kleči nego zaziva ostanak makar još jedan dan, makar još jedan sat. Jer naprosto vrijedi.

Sve je ljubav koja nema repete. Sve je od njega preko nje i natrag. Sve je “Samo ljubav”, jedan od vrhunaca simple mindsa ovog albuma, zaključno s pečatom na “Kad na nebu vidiš dugu” u kojoj govori na najljepši posthumni način o čuvanju ljubavi. “Ja ne trebam Raj, nek tebi me da” jedan je od najljepših ljubavnih stihova o ljubavi s ogranaka i proplanaka domaće glazbene scene odakle jedan stari sijedi bradati vještac radi onako totalno drukčije od drugih kako samo on razumije. I ne samo on. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame