film Glazba POP COOLTURA showbiz Tehnologija Zabava

Umjetna inteligencija u filmu, muzici i zabavi: Budućnost je sad

Filmska industrija

Filmska industrija nam je predstavila mnoge prikaze na ekranu koji se desetljećima vrte oko umjetne inteligencije. Fikcionalni likovi, bilo da su veliki ili mali, antropomorfni ili robotizirani, zli ili dobri, uvijek su privlačili našu pažnju i uvlačili nas u svoj svijet. Film Metropolis, iz 1927, prvi je znanstveno-fantastični film koji je gledateljima dozvolio da zavire u vrlo naprednu mašineriju. Prikazana interakcija između čovjeka i stroja zauvijek je promijenila kolektivnu percepciju budućnosti koja je tada bila zastupljena. Stvarne i zamišljene kreacije umjetne inteligencije predstavljene u ovom filmu velikim su dijelom promijenile stavove ljudi te inspirirali brojne filmove i emisije koje su se bazirale na istoj temi. Neki od najpoznatijih su 2001: A Space Odyssey, Blade Runner, The Terminator i The Matrix.

Muzička industrija

Dokaz da je umjetna inteligencija uveliko zaplovila i u muzičke vode jeste upravo i prvi glazbeni album koji je još prije nekoliko godina stvoren isključivo putem umjetne inteligencije. Danas je osnaživanje muzičkih kompozicija uz pomoć umjetne ineligencije postalo jako popularno.
Fascinirani načinom na koji mašine i algoritmi nadilaze ograničene sposobnosti čovjeka, brojni autori su se počeli baviti istraživanjem ovog polja. Istraživači širom svijeta se bave utjecajem umjetne inteligencije kako na muzičku kompoziciju, tako i na perfomans i brojne prednosti
ovakvog pristupa kreiranja umjetnosti, koji isključuje ljudski “dodir”.

Industrija zabave i video igrica
Od funkcija prepoznavanja lica u masi na fotografiji pa sve do virtualnih asistenata, umjetna inteligencija je preplavila naš svakodnevni život. To se posebno odnosi na svijet online gaminga i kockanja. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, koja bilježi sve vaše aktivnosti kada su u pitanju video igre, vaša početna strana će biti ispunjena igrama koje vam se sviđaju, pa ne morati gubiti vrijeme na pretraživanje.

UI je također veoma pogodna kada je u pitanju poboljšanje korisničkog iskustva kroz podršku. Sofisticirani UI sustav može obraditi upite i probleme i ponuditi vam odgovor veoma sličan onom ljudskom, što znači da se svi eventualni problemi koje imate mogu brzo riješiti. Kada su u pitanju online kockarnice igrači često strahuju od prijevara. Jedan od najmoćnijih alata UI je prepoznavanje i analiza obrazaca u ponašanju. To pruža sigurnost igračima kasina, kao i drugim
igračima, jer se brzo utvrdi da li je netko varao, i poduzimaju se odgovarajuće radnje kako bi se to spriječilo.

S.B.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame