Aktualno izložbe

Pakao Sunčane Brkulj: “Inferno” mlade autorice i animatorice koja kaže “I`m not feeling very well”

Interesantna izložba u prostoru zagrebačke galerija Siva autorice Sunčane Brkulj – “Inferno”, otvara se u četvrtak 31. listopada te ostaje otvorena do 6. studenog.
“Inferno” je projekt kojim se autorica bavi posljednjih godinu dana. Ideja je prikaz devet krugova pakla prema Danteu Alighieriju kroz medij eksperimentalnog kolaža. Nadahnuće iz kojeg je pothvat proizišao bili su srednjovjekovni prikazi pakla, nakićeni, uz strah od praznog prostora i velike mase elemenata prikazane na jednom platnu. Kolaži su izrađeni od papira, kartona, vreća za smeće, pribadača, i bilo kojih drugih materijala iz svakodnevne uporabe. Neiscrpno slikovit svijet Danteove “Božanstvene komedije” upotrebljen je kao tematski kostur iz kojeg su kolaži nastali potpuno slobodno, eksperimentalnim pristupom i igranjem materijalom, a rezultat je devet kolaža, devet krugova pakla, i devet različitih likovnih atmosfera. Nastojanje autorice jest da stvori imerzivnu vizualnu atmosferu – nešto što se može promatrati na neodređenu količinu vremena a da uvijek postoji nešto novo za opaziti – kolaži posjeduju element stalnosti, imerzivnosti, sveobuhvatnosti. Unutar ovog likovnog eksperimenta autorica se naslanja na književnu i povijesnu građu, ali rezultat je nešto što proizlazi potpuno iz njenog osobnog i slobodnog likovnog svijeta.
Sunčana Brkulj je studentica animiranog filma na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu. Profesionalno djeluje u području animiranog filma, te je autorica dvaju filmova kratkog metra, od kojih je noviji, “I’M NOT FEELING VERY WELL” produciran 2019.

Osim animacijom, Sunčana se bavi autorskim ilustracijama u raznoraznim medijima, pretežito eksperimentalnom kolažu, i stripovima koji su objavljivani unutar publikacije “KOMIKAZE”. Članica je umjetničke udruge Art.A te je do sad imala dvije solo autorske izložbe.
Galerija Siva program je AKC-a, financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame