Aktualno inmediasres izložbe POP COOLTURA Tehnologija TOP VIJEST

Mona Lisa u virtualnoj stvarnosti: Hi tech ikona na izložbi posvećenoj Leonardu da Vinciju

HTC VIVE Arts počašćen je sklapanjem partnerstva s Louvreom radi predstavljanja prvoga iskustva virtualne stvarnosti u tome muzeju, Mona Lisa: s druge strane stakla, koje je počelo 24. listopada 2019. Uz ovaj novi pristup Moni Lisi posjetitelji i gledatelji mogu uroniti u najpoznatije remek-djelo Leonarda da Vincija na potpuno nov način u sklopu Louvreove povijesne retrospektive Da Vincijeve umjetničke karijere, ali i pomoću usluge digitalne pretplate VIVEPORT s bilo kojega mjesta na svijetu.

Mona Lisa: s druge strane stakla gledateljima pruža nov pogled na Da Vincijevu poznatu sliku i priliku da dožive snažan osobni susret s umjetničkim djelom u virtualnome prostoru. Zahvaljujući tome inovativnom i interaktivnom iskustvu Mone Lise muzej publici diljem svijeta može ponuditi dosad neviđen pristup Da Vincijevu čuvenu remek-djelu.

Na početku sedmominutnoga iskustva tijekom kojega uranjaju u virtualnu stvarnost sudionici će se zateći u dvorani Salle des États u Louvreu, u kojoj je trajno smještena Mona Lisa, zahvaljujući najnovijemu naglavnom sustavu za virtualnu stvarnost tvrtke VIVE, VIVE Cosmos. Sudionici se na početku nalaze iza skupine promatrača koji stoje ispred slike u muzejskoj galeriji.

Kako se gomila razilazi, gledatelj se približava slici, a zaštitno staklo i okvir nestaju. Sudionici, koji su u tome trenutku sami pred remek-djelom, vide žive pojedinosti toga slavnog ulja na drvetu, uključujući teksturu drvene ploče koja se razabire ispod sloja boje te stražnju stranu ploče, na kojoj mogu vidjeti napuklinu u drvetu i kako je restaurirana.

Iskustvo virtualne stvarnosti nudi spoj pokretnih slika, zvuka i interaktivna dizajna kako bi posjetitelji na iznimno poticajan način uronili u Da Vincijev svijet i naučili što infracrvenim skeniranjem njegova čuvenoga umjetničkog djela možemo saznati o modelu. Putujući kroz vrijeme, gledatelji će ovim iskustvom steći uvid u to kako je umjetničko djelo izvorno stvoreno i kako se mijenjalo tijekom posljednjih 500 godina. Pripovjednim se elementom iskustva ruše mnogi mitovi o poznatoj Moni Lisi uz otkrivanje više pojedinosti o njezinoj odjeći i identitetu.

U iskustvu Mona Lisa: s druge strane stakla ističe se Da Vincijeva upotreba tehnike sfumato koja podrazumijeva nanošenje brojnih tankih slojeva boje kako bi prijelaz svjetla u sjenu postao gotovo neprimjetan. Gledateljima se učinak Da Vincijeva sfumata u sklopu ovoga iskustva dočarava dimom koji ispunjava prostor i omekšava svjetlost. Iskustvom virtualne stvarnosti usto se otkrivaju skrivene pojedinosti izvornoga prirodnog krajolika koji je Da Vinci naslikao iza svojega modela.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame