Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Interview POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST

Srđan Sacher: Haustor reunion može samo u dobrotvorne svrhe, ak hoćeš nasmijati boga, ispričaj mu svoje planove !!!

Povodom izlaska prvog “solo” albuma i koncertne premijere popričali smo s kultnom figurom zagrebačkog novog vala Srđanom Samuelom Sacherom.

1. Sacher je bend, tako smo shvatili iz press materijala. Bend ili sinonim prezime?
Bend.

2. Nakon toliko godina glazbene karijere ovo je prvi “solo” potpis. Kako to?

To je samo ime benda. Moj solo potpis su i zvuk Haustora i zvuk Vještica, a to se znalo i bez da se od mog imena pravi brend. Ali sad su došla druga vremena.

3. Što je rezultat izlaska iz stanja medijskog mirovanja poslije Vještica?

Ako vas je zanimal razlog izlaska, ispričal budem vam jednu pričicu. Vojsku sam služil u mornarici skupa s par mladih ljudi, Dalmatinaca, koji su do tad već par puta obišli svijet kao kapetani duge plovidbe. I iznenadilo me kak oni svi imaju samo jednu ambiciju – jednog dana biti kapetan trajekta na liniji Drvenik-Sućuraj. To valjda tak ide s kilometražom. Čovjek postane komforan i putovanja mu postanu naporna. A i još važnije, u život nam je došel mačak Friedrich Albert Omar Freikater von Parkplatz koji sad spava na otomanu. Mačke ne vole putovati, pa tako sad ni mi ne volimo.
I još je u međuvremenu stasala nova generacija izvanrednih muzičara koju bi bilo šteta ne iskoristiti.

4. Ispričajte nam o nastanku pjesama i snimanju s albuma.

Putujući okolo ja na sve kaj mi se događalo sam reagiral pjesmama. A danas tehnika omogućuje da se te pjesme pohrane ne samo kao note u kajdanku, nego i kao zvuk na kompjutor. Tako da su nastajale na raznim točkama zemaljske kugle. Neke su starije, neke novije, a i kak sam već negde rekel, Branki je dosadilo slušati mikrotonalne eksperimente (njezin stari je bil violinist u Simfonijskom, a ona je odrasla na Beatlesima). To kaj mene
najviše zabavlja, njoj se opće ne sviđa. A ni se pametno svadit sa ženom. Album je snimljen u mom osobnom glazbenom ateljeu, a miksan i produciran u studiju Zvonimira Duspera – Dusa.

5. Rekli ste da su Vam pjesme došle same vama. Odakle naslov albuma i što Vam i koje je značenje?

OK, znam da se zovete DOP magazin, al preporučujem smanjiti dozu. Kakvo vam je to pitanje? Ako ste mislili kako mi dolaze pjesme i odakle naslov albuma, evo: Pjesme mi dolaze same, jave mi se u snu ili vidim da je deset mojih kolega oženilo Slovenke pa o tome napišem pjesmu, i tak, ko sipa – kad je frka, ja puštam tintu. Naslov albuma je moja reakcija na prodavanje boli. Veli stih, “Rane se prodaju najbolje, suze uvijek idu, al sebi sam obećal da me ne budu na placu čuli vikati: biser, ambra, jantar”. Hm, sad to upravo radim! Dijalektika. 🙂

6. Koncertna postava grupe ili prateće grupe Sacher i nastupi uživo. Da nam ispričate o tome – jeste se zaželjeli terena?

Lagal bi da kažem da sam se zaželil terena, ali onog časa kad je to postala grupa, obavezan sam. To sad više nije samo moja prćija. Pa sam neke stavove oko toga di budem ili ne budem išel svirat revidiral. Sjećate se one stare pjesme Mijenjam se “Radim sada sve što nisam
radio prije, i ako pritom neko drag mi strada, nisam kriv, jer mijenjam se”.

7. U video spotovima se ne pojavljujete. Ne volite tu formu izražavanja ili Vam se ne da?

Točno, ne volim tu formu, smatram da je nepotrebno za pjesme da ih se ekranizira, ali ak se mora, bolje da je unutra neki apstraktni sadržaj ili mlade plavuše.

8. Vječno pitanje – Haustor reunion? Je li moguće da Vi i Rundek opet odsvirate neku turneju i da radite nove pjesme?

Ne, osim za kakav dobrotvorni nastup.

9. A Vještice? Jeste li u kontaktu s Maxom Juričićem i Borisom Leinerom?

Praktički svaki dan.

10. Koliko pratite moderne glazbene tokove i ako slušate, što mislite o trapu i folk rapu, uvozu iz Srbije.

Napravil sam malu anketu u svom krugu i ispalo je da niko živ ne zna kaj je to. Da ne brijete vi u medijima oko toga malo previše? Pratim suvremenu serioznu glazbu, i bilo bi možda zgodno za celu vašu ekipu da ode svake dvije godine na Biennale, a i u međuvremenu se u Zagrebu pojavil i međunarodni festival mikrotonalne muzike. Sa svjetskim izvođačima. Kakav folk, kakvi bakrači? A to da je trap-folk-rap-bla-truć uvoz iz Srbije je irelevantno, jer je glazbeni ukus klasno pitanje.

11. Ne, ne brijemo, samo pratimo malo više od vas, ali u redu je. A domaća glazbena scena uopće? Što Vam se sviđa, a što ne?

Sviđa mi se par hrvatskih bendova, a ne sviđaju mi se ovi kaj pevaju na engleskom. Mislim si, se vi upucavate curama na engleskom?

12. Kakvi su Vam bendovi Vaših kolega otprije – Rundekova ekipa i Juričićevo Ljetno kino?

Imaju lijepih pjesama.

13. Što mislite o revivalima nekad velikih i bitnih izvođača i da li bi Vas zanimalo vidjeti Azru sad uživo ili nove radove?

Pozdravljam svaki oblik njihove aktivnosti, ali nije do mene da se u to petljam.

14. Zašto su se uopće razišli Haustor i Vještice?

Koliko imam kartica na raspolaganju da to ispričam? Različiti su i kompleksni razlozi svakog razlaza, pa i bendova, i to bi prešlo granice ovog
intervjua. No, ukratko, Haustor se nije raspal, nego sam ja otišel zato kaj Darko i ja nemamo zapravo niš zajedničkog, i kad smo probali surađivati, a rezultat toga je Treći svijet, obadva smo se osjećali da smo i zakinuti i ograničeni i općenito da smo predaleko otišli od sebe, i da to dalje ne ide. Suradnja nas je previše iscrpila i samo je bilo pitanje ko bu otišel, on ili ja. A Vještice zato kaj sam htel putovat, disat neki drugi zrak, i probati neko drugo vino, a ne može se imati bend i putovati kad i koliko te volja. Ne može se imati bend i biti slobodan. Možda smo mogli nastaviti da smo se dogovorili da si uzmem godinu-dvije fraj. Žal mi je, jer to mi je do sad najdraži i najvažniji bend. Do sad.

15. Hoće li Sacher sad nastaviti studijski rad redovno ili je plan ovo djelo pa mir i pauza?
Petogodišnji plan je ovakav – prvo pop album, ovaj objavljeni, pa rock album “Stara slava” na kojem budu obrade nekih mojih već snimljenih pjesama za koje mislim da mogu zvučati bolje. I onako ih sviramo uživo pa bumo ih i snimili. Sve su u novim aranžmanima i zvuče bolje nego prije.
Treći i četvrti, gledal bum da to bude dupli album bude avangarda, biennale, i zove se “Zemlja koju su pomorci prekasno otkrili”. Na njemu ima i instrumentala, no neko to bude opet nazval pop muzikom jer sve kompozicije imaju ariju koja se može otfućkati. Ni ja sam ne znam kam
bi to svrstal, mislim da transcendira žanrovsku podjelu. Totalno drukčiji od drugih? Taj materijal je već manje-više snimljen, Staru slavu budemo počeli snimati sad oko Nove Godine jer je sve već pripremljeno. Spremam i jedan mikrotonalni album sa sopranisticom Dadom Horvat, isto uglavnom snimljen. (Baš me zanima ko bu to htel objavit.) I još sam po ugovoru dužan objaviti live album. Al kak vele, ak hoćeš nasmijati boga, ispričaj mu svoje planove.

Zahvaljujem.

Ivan Perić

foto: Borislav Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame