Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Paraf: Bez lica – Bezlični povratak riječkih post punk legendi

Riječki post punk sastav Paraf bez Valtera Kocijančića se odlučio na diskografski povratak nakon 33 godine mirovine. U tu svrhu napravili su i web stranicu samo za singl “Bez lica” http://bezlica.com/ što je kuriozitet samo po sebi, ali ujedno jedino što je stvarno vrijedno spomena vezano za pjesmu jer na žalost zvuči poprilično bezlično. Video spot je kolaž nekih revolucionarnih fotografija ili arhivskih snimaka kojima poručuju nekakav ostarjeli bunt ili nemir, valjda? Nisam baš siguran koja je poruka. Pjesma zvuči demode kao relikvij starih darkera koji je nastao još nekad 80.-ih.

Skladbu Bez lica snimila je obnovljena postava banda nastavivši na mjestu gdje su stali kad su realizirali posljednju studijsku snimku, skladbu Metalci namijenjenu istoimenome dokumentarnom filmu. Pjesma govori o ljudima koji odluče govoriti istinu, a društvo ih odbacuje i izolira, nitko ih više ne vidi niti čuje. Novu stvar kao Parafi potpisuju Vim ColaZdravko ČabrijanRaoul VarlenIva MočibobVlado Simcich Vava i Alen Tibljaš, a u stvaranju pjesme sudjelovao je još jedan originalni član Parafa – Dušan Ladavac Pjer.

U međuvremenu je Paraf prestao s djelovanjem (1987.), no nikada se nije raspao. Originalna postava u devedesetima se okupila na festivalima Ri Rock u Rijeci i Fiju briju u Zagrebu, dok je kombinirana postava, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem nastupila 2008. u oba grada na promociji box-seta neobjavljenih snimaka riječkih bandova Riječki novi val. Sporadično, band je nastupio još nekoliko puta u neformalnijim prigodama, održavajući vatru legende da tinja. Velika tribina Proljeće s Parafima održana je 22. ožujka 2018., na dan kad je prije 40 godina band održao prvi nastup i to na istom mjestu – u prostorijama zajednice Talijana u Rijeci – Circolo. Pritom je ad-hoc oformljeni band Perspektiva s Valterom Kocijančićem izveo set pjesama iz inicijalnog razdoblja banda. Perspektiva je nastupila još u nekoliko navrata, a objavila je i singl Goli otok, prvu studijsku verziju kultne pjesme Parafa zaživjele u narodu uglavnom usmenom predajom.

Krajem prošle godine Dallas Records objavio je bogati CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. koji uključuje sva tri studijska albuma, dva singla, ali i neobjavljeni live album te mnogobrojne neobjavljene, demo i alternativne snimke, kao i zapise uživo. Na promociji tog box-seta 7. ožujka ove godine u Rijeci nastupila je Perspektiva, ali i Paraf s Vim Colom za mikrofonom. Na kraju je i Valter Kocijančić zasvirao s tom postavom Parafa.

Upravo takva, kombinirana postava Parafa kreće u prosincu na turneju, a zasad su potvrđeni nastupi u Novom Sadu i Beogradu u prosincu te u Ljubljani i Zagrebu u veljači, u sklopu manifestacije AntiValentinovo. Istodobno, objavljeno je i specijalno vinilno izdanje zaključnoga im studijskog albuma Zastave s originalnim mixom i dodatnom pjesmom Metalci. I tu je mjesto gdje su Parafi prije 33 ⅓ godine stali, a u autorskom smislu danas idu dalje. (Ivan Perić)

4/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame