Aktualno autorski tekstovi Kritike POP COOLTURA

Nema štrajka kad je u pitanju Pozitivac!: Oproštajka i tulum glazbenog zdravlja

15ti Pozitivac. Fotografije: Mikka

Superlativima okićen, najdugovječniji koncert u Hrvatskoj ove je godine na spektakularan način zatvorio svoja vrata, nakon što je pootvarao mnoga šireći svijest ne samo o AIDS-u, HIV-u i srodnim boleštinama, već i mnogim drugim društvenim temama koje su se posljednjih petnaest godina nametale kao važne, poput ovogodišnjeg štrajka prosvjetara. Naime, Pozitivac ne bi bio pozitivac, niti bi Dubioza bila dubioza da publici ne upute nabijenu poruku, a upravo se to dogodilo i prvog i drugog dana tijekom Dubiozinog raspašoja kada su pozornicu okupirali sindikalci s pozivom na štrajk, te podrškom inicijativi Dear refugees: Welcome to Croatia što je gomila u oba navrata naravno pozdravila.

Po mnogočemu specifičan, Pozitivac je osim okupljanja širokog spektra izvođača iz regije te stvaranja sjajne publike utjecao i na nekoliko generacija ljudi, što je nevjerojatno za jedan glazbeno-scenski događaj u ovom dijelu Europe. Gledajući i staro i mlado kako po posljednji puta s ciljem pozitivnog đuskanja ulaze u Ledenu, dvoranu u kompleksu zagrebačkog Doma sportova čiji je Pozitivac bio zaštitni znak, primjetio sam klince koji su tek rođeni kada je ta mrcina od koncerta startala. Tako nešto izaziva totalno poštovanje.

Kao što se i primijetilo prije samog koncerta po reakcijama posjetitelja, sve je upućivalo na to kako će dva posebna dana ovog studenog dobro zagrijati nadolazeće hladne mjesece, jer lineup je bio strašan i zadovoljio je doista široku publiku. Tako su prvoga dana svoje instrumente i glaščine naštimali energična i naelektrizirana Manntra, legenda Mile Kekin, vjerojatno (pozitivno) najudareniji hrvatski izvođač Darko Rundek te headliner Dubioza kolektiv o kojoj doista ne treba trošiti niti slova, osim možda da nisu normalni.

Drugoga dana Pozitivca publiku su raspametili Antenat, ambijentalno poskočni bend kojeg trebate i vidjeti i čuti prije nego što ostarite, Tram 11, povratnički reperi nazvani po staroj zagrebačkoj jedanaestici bez kojih ničeg nema, mentalno nabrijani rejverski Krankšvester i naravno Dubioza Kolektiv.

Ovime je Pozitivac otišao u povijest, ostavivši iza sebe mnoge legendarne nastupe i puno, puno sjajnih priča.

Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame