Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO showbiz

Elemental: Solidarnost – Malo ad hoc funky rap ljuljanja uz revolucionarne poruke podrške štrajku prosvjetara

Zagrebački hip hop bend Elemental su uvijek imali potrebu izraziti svoju buntovnu stranu i socijalnu osvještenost. Otkad su od kvartovskog rap benda koji daje naklon svojim herojima izdržali i prerasli u regionalnu instituciju na tragu organskog rapa The Rootsa koji su sretali tuzemnu inačicu Erykah Badu, njihove su poruke dobile odjek.

Uz nerijetko angažirane kolege (Edo Maajka, TBF, El Bahattee, Tram 11) reperi su preuzimali ulogu punkera iz nekadašnjih vremena. Nikad to nije imalo odjek ni bombastičnost svačijih role modela ili heroja poput RATM, ali namjera se mogla jako lako izračunati.

U Hrvatskoj zadnjih dvadesetak godina i trajanja benda ne nedostaje povoda za buntovnost, razočaranost, akcije reakcije. Tako su uskočili u aktualni trenutak bunta prosvjetara za štogod se bunili i kako se bunili kontra aktualne vlasti. Uz poziv preko društvenih mreža sastavili su ad hoc stvar i video u kojima rimama podržavaju bunt za bolje školstvo, bolje sutra, klimanje trenutnih vladajućih struktura, whatsoever, glavno da se klima.  Bez ulaska u analize “mi”, “vi”, “oni” trenutka, političke obojenosti poruke i vaganja artističkog klimaksa, činjenica je da reagiraju brzo i da zauzimanjem strana uskaču na ona prazna mjesta s kojih je nekad Bare poslužio SDP-u za političke ambleme “Vrijeme da se krene”.

Odavna je na ovim prostorima vrijeme da se krene i za solidarnost ali koliko god sklonosti i navijanja za pravdu i pravicu gajili, bojim se da je stvar vrlo naivnog i utopističkog pogleda na aktualni moment hrvatskog društva. Ovdje su geni kameni više nego je svi za jednoga ako ćemo do povijesnih parola, a snaga glazbenih poruka odavno je izgubila svoju pravu moć. Bez Viagre ovdje ni radnici ne karaju. U lijepoj prelijepoj njihovoj više nego našoj Hrvatskoj. Kamo sreće da se pokaže drugačije. (JA)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame