Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

DOP Live: Sinead O Connor @ Tvornica, Zagreb – Glas bez pjesama

Od premijernog zagrebačkog koncerta Sinead O Connor stvarno nisam znao što očekivati – još od sredine devedesetih većina tekstova koje smo o njoj mogli čitati bila je vezana uz skandale poput trganja papine slike na Saturday Night Liveu i česte psihičke slomove, dok se o njezinoj glazbi pričalo vrlo malo, gotovo ništa. To se ponekad, kao u slučaju izvrsnog reggae albuma „Throw Down Your Arms“ ili nešto slabijeg „Anthology“ činilo nepravednim,
ali i prilično očekivanim jer je riječ o pjevačici čiji će opus zauvijek ostati u sjeni bezvremenske „Nothing Compares 2 U“, napisane od strane velikog Princea.

Spomenuta pjesma u svakom je slučaju bila i nedostižni vrhunac sinoćnjeg koncerta kojeg inače gotovo da ne bismo imali po čemu pamtiti. Prvo razočaranje doživio sam i prije dolaska u Tvornicu pošto setlista, koja ozbiljnije preinake nije doživjela već godinama, nije sadržavala
niti jednu skladbu sa spomenutih albuma. Također, prvi dio koncerta bio je toliko tih da se činilo kao da sviraju u kafiću preko puta, a ništa posebno nije bio niti prateći bend. Pridodamo li tome da je čitava priča s bisom trajala samo 75 minuta, teško se oteti dojmu da nam je žena koju smo nekoć smatrali najvećom pop buntovnicom ostala puno toga dužna.

Večer je otvorila korektnom obradom „Queen of Denmark“ Johna Granta, no potom je uslijedio niz instant zaboravljivih pjesmuljaka tipa „4th and Vine“ i „Reason with Me“ s osam godina stare ploče „How About I Be Me (And You Be You)“ te rijetko naporne a cappela izvedbe „I Am Stretched To Your Grave“ i „In This Heart“. Početno oduševljenje dobro popunjene Tvornice također je brzo splasnulo, odnosno svelo se na nekoliko prednjih redova, što i ne čudi uzmemo li u obzir da je, barem što se tiče nižepotpisanog, razinu prosjeka prebacila tek s „The Emperors New Clothes“ i eventualno „Harbour“.

Sinead još uvijek posjeduje nevjerojatno sugestivan i moćan vokal, ali kada sve zbrojimo i oduzmemo, u srijedu smo u Tvornici kulture dobili još jedan, možda i konačan dokaz da su dani kada je na glazbenoj sceni nešto značila daleko, daleko iza nas. (Vedran Harča)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame