Aktualno Celebrities film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz

Umro je Kirk Douglas: Jedna od najvećih legendi američkog filma i zlatnog doba Hollywooda

U 104.-oj godini života umro je Kirk Douglas, legendarni američki glumac iz zlatnog doba Hollywooda.

Vijest je na svojoj društvenoj mreži objavio njegov sin Michael Douglas. “Moja braća i ja s tugom objavljujemo da nas je Kirk Douglas danas napustio. Za svijet, on je bio legenda, glumac iz zlatnog doba filmova koji je doživio zlatne godine, humanitarac čija je predanost pravdi i ciljevima u koje je vjerovao bio standard kojemu svi težimo. No, meni i mojoj braći on je bio samo tata, Catherine je bio predivan svekar, unucima i praunucima voljeni djed, a njegovoj supruzi Anne predivan suprug. Kirk je živio lijep život, svijetu ostavlja filmsku ostavštinu koja će biti tu za generacije koje dolaze. Bio je ugledni filantrop koji je radio na pomaganju javnosti i donošenju mira planetu”.

Prilozi biografiji velikog glumca govore:

Kirk Douglas je rođen 9. prosinca 1916. godine pod imenom Išur Danielovič Demsky. Njegovi roditelji, Bryna i Herschel, u SAD su se doselili iz gradića Chavusyja koji je danas dio Bjelorusije. Živjeli su u židovskoj zajednici u gradiću Amsterdam, u saveznoj državi New York. Bili su vrlo siromašni, no zbog utjecaja i odgoja majke koja je bila vrlo humanitarna i zalagala se pomagati drugima bez obzira na svoje financijsko stanje on kasnije donirao milijune dolara humanitarnim organizacijama. Završio je fakultet tijekom kojeg se počeo baviti glumom i jedno vrijeme bio u ratnoj mornarici do 1945., kao sudionik Drugog svjetskog rata. S 24 godine upoznao je Lauren Bacall koja mu je pomogla započeti glumačku karijeru, preporučila ga je za ulogu u filmu The Strange Love of Martha Iversod kojeg je filma dobio umjetniičko i zvučnije ime – Kirk Douglas.

U periodu između 1949. i 1956. bio je nekoliko puta nominiran za Oscara, ali ga je dobio tek 40 godina kasnije za iznimni doprinos filmskoj industriji.

Prvu nominaciju za Oscara dobio je 1950. za ulogu u filmu Šampion, zatim 1953. za Loše i lijepe te ponovno 1957. za ulogu Vincenta Van Gogha u filmu Strast za životom. Snimio je preko 70 filmova u karijeri a u sedam mu je partner bio Burt Lancaster. Neki od njegovih najpoznatijih filmova su Šampion (1949), Mladić s trubom (1950), As u rukavu (1951), Grad iluzija (1952), Strast za životom (1956), Obračun kod OK korala (1957), Staze slave (1957), Spartak (1970), Usamljeni su hrabri (1962), Sve ostaje u obitelji (2003).

Imao je dva braka za sobom, četvoro djece, bavio se humanitarnim radom, a u autobiografiji “Udar sreće” je opisao preživljavanje moždanog udara, pada helikoptera i tajnu dugovječnosti. Od njega se oprašta cijela svjetska filmska zajednica.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame