Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Letu Štuke: Žad – S metaforama oprezno, Dino Šaran ima novi standard

Poetika Dine Šarana od debitantskog albuma na ovim je prostorima pomicala granice lijepog u pop rock pjesmama. Od loureedovskog “Minimalizma” preko prekrasnog nježnog klasika “Mjesto za dvoje” on će postaviti Letu Štuke kao novi novi romantizma.

Godinama će na svakom albumu podsjećati o kako se vrsnom autoru radi. Na zasad još uvijek posljednjem albumu “Topla voda” objavljenom 2018., jedan od skrivenih bisera bila je “Žad”. Sve do sad.

A onda se desila prekrasna video instalacija, režija, animacija i montaža Žane Force koja je prepoznala emotivnu snagu pjesme u kojoj ćee Šaran izvući takve skice kao što su “morsku travu soliš” i pritom se susresti s kritičarima poetike koji bi i Gibonniju zamjerali žlicu meda u šolji čaja jer im metafore nisu sjele.

Pristajući na rizik on smije za kraj spojiti iglu i konac istaknuti “zaboravi na novac”. U atmosferi balade koju gudači podcrtavaju dovoljno da se kraj ljudi o čijem se rastanku pjeva – ne doživljava drugačije nego epopejično, francusko šansonski. Ljubav je da se troši. I polije hladnom vodom. (JA)

9/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame