DOP TV inmediasres mediji Moda moda PRIRODA & DRUŠTVO showbiz SVAŠTARA

DOP TV: Sretan Dan žena – Svim čitateljicama želimo sretan dan i ostale u godini

Sretan Dan žena svim vjernim čitateljicama želi redakcija našeg magazina. Za podsjećanje samo da spomenemo kako se Međunarodni dan žena obilježava se kao počast i sjećanje na prosvjed kojim su tekstilne radnice 8. ožujka 1857. u New Yorku zatražile bolje uvjete rada i veće plaće, a na žalost u mnogim dijelovima svijeta još uvijek je aktualno pitanje 163 godine kasnije, pa se na današnji dan ukazuje na nejednak položaj žena u društvu pa tako i Hrvatskoj.

U Kopenhagenu je 1910. utemeljen Dan žena međunarodnog karaktera, u čast pokreta za ženska prava i izgradnju potpore za ostvarivanje prava glasa za žene a Međunarodni dan žena prvi je put obilježen 19. ožujka 1911. u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, gdje su u skupovima sudjelovalo više od milijun žena i muškaraca koji su, osim prava na glasovanje i obavljanje javnih dužnosti, zahtijevali ženska prava na rad, stručno osposobljavanje i prestanak diskriminacije na poslu. Od 1975. slavi se Međunarodni Dan žena dok su projekcije usmjerene prema budućnosti i globalnoj ravnopravnosti do 2030. godine.

U Hrvatskoj je lani prosječna plaća žena bila za 13 % niža od prosječne plaće muškaraca, dok je EU prosjek 16%, dok je udio žena u upravljačkim strukturama od 13 do 16 %.  Prema Eurostatu iz 2016. u kućanskim obvezama u Hrvatskoj sudjeluje 12 % muškaraca, a 62% žena, dotle o djeci brine 79 % žena, te 54 % muškaraca.

 

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame