Aktualno Glazba PRIRODA & DRUŠTVO showbiz SVAŠTARA

Fuck the korona FAQ: Glazbenici i što ih zanima i buni – Vrijeme za pitanja i odgovore što će biti s njima :)

Kažu – top 7 pitanja autora ZAMPu u danima korona virusa.
Evo glazbenici, razgovor korisni.
1. HDS ima taj neki Fond solidarnosti iz kojeg će pomoći glazbenicima ugroženima u potresu i neaktivnošću zbog korone – mogu li se i ja prijaviti, kad ću i koliko novca dobiti?
Hrvatsko društvo skladatelja je 26. ožujka za sve redovne i pridružene članove otvorilo Fond solidarnosti s 550 tisuća kuna za prvu pomoć najugroženijim autorima. Redovni članovi zasigurno znaju da su redovni (ima ih 381), a pridruženi članovi Društva su svi ostali koji dobivaju specifikacije i autorske honorare na osnovu punomoći povjerene HDS ZAMPu za kolektivno ostvarivanje autorskih prava (oko 10.000 članova). Prijave na Fond i dalje stižu; nema krajnjeg roka prijave. Pomoć Društva bit će jednokratna i bespovratna. S obzirom na broj prijavljenih redovnih i pridruženih članova, HDS je osnovao višečlanu Komisiju koja po ubrzanom postupku kategorizira prijave. Prioritet u dodjeli pomoći će imati redovni članovi te oni čija je egzistencija ugrožena potresom na području grada Zagreba. Pomoć članovima bit će raspodijeljena u nekoliko financijskih kategorija, ovisno o težini ugroze po člana, kao i dosadašnjoj aktivnosti te činjenici koliko su autorske tantijeme i inače bitne za egzistenciju svakog od njih. Broj prijava i raspon u glazbeno-autorskoj aktivnosti prijavljenih nakon prvih tjedan dana od otvaranja Fonda su veliki. Javili su se i iznimno aktivni članovi ali i oni kojima su autorske naknade na godišnjoj razini tek simbolične, pa je jasno da im skladanje i bavljenje glazbom nije glavna poslovna aktivnost u životu. Zato i nije izvjesno da će svi prijavljeni ostvariti pomoć Društva. Prve uplate sredstava najpotrebitijim članovima krenut će od ponedjeljka 6. travnja 2020. Više informacija o Fondu.

2. Čujem da svi radite od kuće – hoćete li mi onda u travnju uspjeti redovno isplatiti honorare za prošlu godinu od mehaničkih, digitalnih i prava korištenja moje glazbe u inozemstvu u drugoj polovici 2019. godine?
Specifikacije i isplate honorara od spomenutih prava i ove godine će ići redovno. Obračuni kreću s ponedjeljkom, 6. travnja, a isplate već sredinom sljedećeg tjedna, od srijede 8. travnja, unatoč otežanim uvjetima rada cijele službe…

3. Meni je još i važnija isplata malih prava koja inače redovito ide u lipnju: što će biti s njom, mogu li joj se nadati?
U okolnostima rada bez presedana, imajući u vidu važnost tog obračuna za većinu članova, djelatnici rade sve kako bi i isplata honorara od malih prava za 2. polovicu 2019. godine bila redovna. Izniman trud uložen je u informatičke tehnologije koje omogućavaju korištenje poslovnih aplikacija i svjetskih baza podataka iz doma svakog zaposlenika. Već sada se susrećemo s nizom izazova kao što su organizacija rada putem video konferencija, nadzor i kontrola kvalitete rada na udaljenim lokacijama, dobivanje svih potrebnih podataka od korisnika koji su ili zatvoreni ili u velikim poslovnim problemima itd.. No, čvrsto vjerujemo da ćemo isplatu malih prava pripremiti i u tome uspjeti.
4. Što sve ovo s koronom znači za moje autorske honorare najesen, koliko će pasti?
Nažalost, već sad procjenjujemo da su zbog izvanrednih okolnosti, otkazanih koncerata, zatvorenih ugostiteljskih objekata, hotela i sl. naši prihodi autorskih naknada za ožujak 2020. godine oko 40 posto niži od onih za isti mjesec godinu dana ranije. Za travanj predviđamo da će taj pad biti i viši, a o svibnju i lipnju je prerano govoriti. Posljedica će biti siguran i osjetan pad autorskih naknada svakom članu za prvu polovicu 2020. godine. To će se vidjeti već u obračunu i isplati honorara mehaničkih, digitalnih i prava iz inozemstva u listopadu, a posebno u obračunu malih prava u prosincu ove godine. Postotak pada prerano je procijeniti, ali zato smo i dalje aktivni u traženju i predlaganju kvalitetnih rješenja unutar Društva i među državnim institucijama, kao što je Vlada RH.
5. Što je konkretno napravio HDS da mi kao svom redovnom ili pridruženom članu pomogne u bliskoj budućnosti?
HDS je Vladi RH i drugim institucijama uputio prijedlog 5 mjera pomoći glazbenicima i glazbenoj zajednici. Aktivno pratimo i pregovaramo s raznim skupinama koje u ovim trenutcima odlučuju o dalekosežnim posljedicama za sve naše članove. HDS ZAMP trenutno prilagođava poslovne odluke kako bi pokazao solidarnost i zadržao stabilne poslovne odnose sa svim skupinama korisnika glazbe po povratku normalnog poslovanja, pri tom stalno imajući za prioritet dugoročni interes svojih članova. Kroz Unison, savez hrvatske glazbe, svakodnevno apeliramo na medije da u emitiranju povećaju kvotu domaće glazbe svih žanrova, jer će kroz naš stabilan sustav ostvarivanja autorskih i srodnih prava sigurno imati učinak. Također, podupiremo i promoviramo projekte kao što je Od sobe do sobe i sve slične koji promiču glazbu naših članova i podižu svijest o važnosti glazbe za normalan život u ovim kriznim vremenima. U svakodnevnoj suradnji sa sestrinskim svjetskim, europskim i hrvatskim udrugama, razvijamo i druge modele pomoći glazbenicima, koji su poslovno prvi pogođeni izvanrednim mjerama i kod nas i u svijetu.
6. Imate li još kakvu konkretnu ideju, kako biste mi još mogli pomoći u malo daljoj budućnosti?
Predviđajući izvjestan i osjetan pad honorara autora i nositelja prava najesen i na zimu 2020/2021., HDS ZAMP priprema i plan za dugoročne mjere ublažavanja pada prihoda svih nositelja prava. Radi se o osnivanju dodatnog fonda čiji je radno ime „Korona fond“. Njegov je cilj pomoći članovima prebroditi dugo razdoblje zdravstvene i gospodarske krize koje, nažalost, tek dolazi i neće poštedjeti nikoga. O izvorima i sredstvima koja će ući u taj fond izvijestit ćemo vas uskoro: naravno, trudit ćemo se da iznos fonda bude što viši te da iz njega učinkovito pomognemo svim članovima.
7. A kako ste vi svi tamo, držite se? (Ovo smo pitanje ostavili za kraj, iako nam ga najčešće i najviše upućujete. Zbog njega nam je lakše raditi u ovim čudnim uvjetima!)
Hvala Vam, dobro smo! Svi djelatnici službe, u svim poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci su zdravi. Nakon par tjedana neophodne prilagodbe, uhodali smo se u rad u izvanrednim okolnostima od kuća. Voditelji sektora i odjela Službe imaju redovite dnevne web i telefonske sastanke temeljem kojih se poslovanje prilagođava razvoju situacije i čini efikasnijim. Komunikacija između voditelja odjela i djelatnika odvija se mailom, telefonom i grupama preko raznih društvenih mreža. U sjedištu HDS ZAMPa Zagreb svakodnevno i dalje rade djelatnici čije su dužnosti dostava, zaprimanje paketa, slanje računa i druge neophodne fizičke radnje. Brinemo o njihovoj sigurnosti poštujući sve zaštitne i higijenske preporuke Stožera civilne zaštite. Vodimo računa o njihovoj tjednoj izmjeni, kako bismo zaštitili i njihove obitelji, ali i osigurali da služba u budućim tjednima i mjesecima posluje bez prekida. To ostaju naši prioriteti. Vama želimo da ostanete zdravi i kreativni, kako bismo i ubuduće imali puno posla oko ostvarivanja vaših prava.
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame