Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Marčelo feat Nensi, Raid, Krumes: Udahni – Rap rasturanje srpskog Eminema

Ako se za bilo kojeg repera s ovih terena moglo reći s pravom da je verzija Eminema, to je beogradski reper Marčelo. Kandidata je bilo mnogo (Fil Tilen na primjer), ali samo je Marko Šerić dovoljni inteligentan i ozbiljan liričar da može izdržati usporedbu s “belim rap Elvisom”. Nakon šest godina tišine objavio je stvar “Udahni” kao najavu dolazećeg albuma “Nojeva varka”.

Tema nam je pokušaj lične, pojedinačne ravnodušnosti kao odgovor na opštu. Svojevrsna emigracija u sebe same, u Nojevu barku usred potopa, u ulogu pukog posmatrača umesto aktera. Kroz pesme koje funkcionišu kao poglavlja priče, premda će svaka moći da se sluša i zasebno, album preispituje možeš li postati flegma ako nisi; u tom smislu, priča putuje do sopstvenog naslova, do činjenice da je barka jalova odluka ako naprosto nisi odustajač.” – objašnjava Marko Šelić  koji ove godine, osim na albumu, radi i na novom romanu.

Spot “Udahni”, snimljen u Šabačkom kazalištu dočarao je ‘zombi apokalipsu’ našeg vremena uzrokovanom političkim zbivanjima, utjecajem medija i otuđivanjem čovjeka od ostataka svijeta. Spot je režirao Nemanja Maraš, za vizualne efekte pobrinuo se Milan Subotić, dok je izvrsni aranžman osamnaestočlanog zbora napravio Vladimir Lalić, umjetnik čija darovitost podjednako pokriva bavljenje slikarstvom i glazbom. Bend će u narednim mjesecima vrijedno raditi na novim pjesmama, o čemu Marko kaže i ovo: “Vidim da su pojedini mediji, čak i nakon 15 godina našeg rada, skloni da najbliskije saradništvo tretiraju kao ‘gostovanje na pesmi’. Porodica ti nije gost. Ovo je naš kolektivni autorski rad, zajedno smo i na bini i u studiju – ili, kako jedna moja drugarica lepo reče o prijateljstvu, mi smo ljudi koji zajedno promišljaju život idući kroz njega.”. Reakcije na videospot i pjesmu nam nisu poznate iz razloga što su komentari onemogućeni uz objašnjenje: “Skidanje i kačenje ovog videa je zabranjeno. Pošto u našoj zemlji nema slobode govora bez posledica, solidarišemo se: komentarisanje je ukinuto.” (Ivan Perić)

10/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame