Aktualno Festivali Glazba inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST

Veliki koncertno sociološki eksperiment: Njemačka traži 4 000 dobrovoljavca za istraživanje zaraze na koncertu

Glazbenike kao slobodne umjetnike korona ne štedi. Pogodila je u raznim smjerovima a najviše na planu održavanja koncerata.

U Njemačkoj su koncertna događanja zabranjena do 30. rujna. Razne su verzije istraživanja načina kako doskočiti new normalu i novom načinu života. Jedan od njih je znanost. Zato su formirali istraživački tim sa sveučilišne klinike u Haleu koji žele napraviti glazbeno sociološki eksperiment ne bi li saznali na koji način se koronavirus može širiti na velikim koncertnim događanjima i kako bi pridonijeli što boljem organiziranju zaštite ljudi. Nekome se čini kao topla voda pošto se većina načina širenja zaraze zna.

U tu svrhu su namjerili napraviti tzv. eksperimentalni koncert na kojem će se isprobati dobiti tri scenarija širenja koronavirusa na glazbenom događaju. Koncert Tima Benka je predviđen za 22. kolovoza u njemačkom gradu Leipzigu. U tu svrhu njemački znanstvenici traže 4 tisuće dobrovoljaca koji bi se trebali sudjelovati u koncertnom eksperimentu. Svi učesnici eksperimenta između 18 i 50 godina prethodno će biti testirani i morat će imati negativan test na virus. Znanstvenici smatraju da će procjena podataka biti najveći izazov i pripremaju tri koncertna scenarija. Prvi podrazumijeva ulazak publike na dva ulaza, bez distanciranja i drugih mjera zaštite od korona virusa. U drugom će publika ulaziti sporije na više ulaza i sa strožim higijenskim i zaštitnim mjerama. Treći zahtijeva najveći broj publike i u njemu će dobrovoljci sjediti na tribinama udaljeni jedni od drugih 1,5 metara, dakle koncert sa strogo propisanom fizičkom distancom. Dobrovoljci će na koncertu morati nositi FFP2 filter maske, a bit će poprskani i fluorescentnim dezinfekcijskim sredstvom kako bi se pratile površine koja publika najčešće dodiruje. Također će svaki dobrovoljac dobiti i lokator kako bi se mogla pratiti njegova aktivnost, kretanje i interakcija s drugima.

Procjena je da bi rezultati eksperimenta mogli biti gotovi do kraja rujna ove godine. Zvuči više zanimljivo nego korisno, ali ajde, ako je za znanost.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame