Aktualno teatar Zabava

Ciganski stand up ili monodrama u vrijeme korone: Rikimartin Horvat – Kako postati influencer

Prošlog vikenda autor i glumac Igor Baksa izveo je praizvedbu vlastite monodrame “Rikimartin Horvat: Kako postati influencer” pred nasmijanom, ali zbog epidemioloških mjera prorijeđenom publikom festivala “Glumište pod Murvom” u Skradinu.

Raznolika publika dugotrajnim pljeskom nagradila je glumca i autora Igora Baksu, koji je ulogu Ciganina Rikimartina razvijao godinama, a pisao za vrijeme korone. Riječ je o etnički angažiranoj, politički nekorektnoj te ljudski tragikomičnoj predstavi, napravljenoj u formi stand-upa, a predstavljenoj od samog lika kao seminar za uspješan život (sa zaista dobrim, legitimnim savjetima, no prožetima gorkim humorom ostvarenim kroz igre riječi, reference na govor mržnje i viceve o Romima, ironiju, autoironiju, metatekstualnost te razne metateatarske postupke).

Baksa je odrastao u Međimurju koje je po pitanju romske etničke manjine jedno od najosjetljivijih područja u Republici Hrvatskoj.

Također, radi se o prvom hrvatskom kazališnom spin-offu koji se razvio iz predstave za djecu. Rikimartin je uloga iz predstave “Bremenski svirači” Kazališne družine Pinklec iz Čakovca, za koju je Baksa dobio nagradu za najbolju mušku ulogu upravo na istom festivalu u Skradinu 2016. godine. Baksa je svojim tekstom i izvedbom želio ne samo zabaviti publiku, nego je i omekšati u pitanjima rasne i ine netrpeljivosti, stavova i stereotipova o manjinama u našem društvu (posebno o Romima), iskušati i pokazati vlastito glumačko, spisateljsko i redateljsko umijeće, poigravajući se pritom raznim mogućnostima koje pozornica i kazalište kao takvo nudi, referencama na pop-kulturu i konzumerizam te sve ono što nam je u suvremenom društvu predstavljeno kao normalno i svakodnevno.

Ova monodrama ujedno je bila i prva praizvedba nekog teksta u produkciji Malog teatra, nezavisnog putujućeg kazališta iz Zagreba, kojega je Baksa osnivač i voditelj. Osim što rade predstave za djecu i odrasle, ovo kazalište ima i dječju web-seriju na svom YouTube kanalu “Tata Slikovnica”, a u pripremi je i kratkometražni film te nova predstava za odrasle i srednjoškolce koja bi premijeru trebala imati u rujnu u KNAP-u, zanimljivog naslova “Don Quijote od Hrvatske”.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame