Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Damir Urban: Skice (EP) – “Arsenijade” intime iz vremena korone

“Oblaci su boje krvi…” kaže Urban u “Biram ptice” jednoj od novih glazbenih “skica”, pjesama snimljenim u molskim aranžmanima u vremenima korone i skupljenim u formi EP-a iznanađenja. Skica koje ne djeluju nedovršeno, već namjerno postvljene u formi glazbenih sketcheva i stvari koje se nisu ni mogle nego odsvirati upravo ovako. Iz šestomjesečne tjeskobe makar kako bliske sobe.

U varijantama bez svoje Četvorke, uz aranžersku pomoć Ante Gele i muzičara koji su kosturima njegvoih akordi i lirskim skicama davali prostore i prostranstva. Nove Urbanove pjesme su arsenijade. Stvari u kojima se poigrava s konceptom dobacivanja lopte s bilo koje strane glazba – tekst. I užasno mu je važno prenijeti male životne zajebancije (“Poderani bubnjić”) do velikih životnih ladica (“Nitko osim nas”) i pomalo koralne varijante intimnih skica 21. stoljeća (“Sanjaj”). Sve na lirskim tragovima starog Dedića i njegovih simbioza slikarstva i poetike pri kojima stihovi budu potezi kistom ili drugim “manje je više” slikarskim tehnikama.

“Skice” su malecna ištekana kutijica sazdana od  pet pjesama s potpisom koje, ako ih slijedi album jednakih autorsko interpretativnih smjerova, opet prijete biti nekim od najljepših poetskih i melodijskih autizama koje će zavoljeti svi oni čije je živote korona dotakla na način da se nisu prepali potražiti poneki svoj nutarnji glas. Ma kako bio tužan, povremeno autističan i nimalo optimističan. Ali je glas. I takav vrijedi. (JA)

8/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame