Aktualno Celebrities film POP COOLTURA showbiz Zabava

Muke po Srđanu Dragojeviću: Jedan od najvećih srpskih redatelj u nemilosti likova iz Filmskog centra koji mu bojkotiraju novi projekt

Srđan Dragojević, jedan od najvećih živućih srpskih redatelja (Rane, Mi nismo anđeli, Lepa sela lepo gore, Parada, Sveti Georgije ubiva aždaju), prolazi kroz klasične balkanske malograđanske i amaterske obračune s ljudima koji ne simpatiziraju njegove filmove te ga na sve načine pokušavaju spriječiti raditi novi dugometražni igrani film.

Odlučio je situaciju podijeliti na svom službenom Facebook profilu i tako je pokrenuo lavinu koja je popularizirala raspravu o pogodovanju u svijetu filma ali jednako i neetičkom načinu stopiranja nečijeg rada.

Prenosimo njegove statuse u cijelosti.

“Mislim da stvari moraju biti transparentne. Protiv potuljene i podmukle svinjske diktature moze se samo – Iskrenoscu.
Za:
UDRUZENJE FILMSKIH UMETNIKA
Predsednistvo udruzenja /
Sud casti udruzenja filmskih umetnika
Postovana Gospodo,
Obracam Vam se sa molbom da razmotrite sledece:
Na predhodnom konkursu Filmskog centra za filmove sa bioskopskim potencijalom, Udruzenje filmskih umetnika ciji sam i ja dugogodisnji clan,
predlozilo je G-dina Nebojsu Pajkica za jednog od clanova komisije.
U ulozi selektora G-din Pajkic je, svojim glasanjem, naneo stetu ugledu
ovog Udruzenja ali i sopstvenom, jasno se opredelivsi da izadje iz okvira profesionalne etike i objektivnosti.
Naime, G-din Pajkic je, glasajuci u “uzem izboru” za moj projekat “Skartovi”
dodelio najnize ocene u svim kategorijama, ukljucujuci i kategorije koje se ticu mog dosadasnjeg dela, uspeha filmova na domacem i medjunarodnom planu, pa i u kategorijama koje se ticu ostvarivosti i znacaja projekta. (Napominjem da je rec o zavrsnom delu trilogije sa filmovima “Lepa sela lepo gore” i “Rane” i da sam dva predhodna filma snimio u ko-produkcijama 6 i 7 evropskih zemalja.
Ovim je G-din Pajkic svesno uticao na ishod glasanja o cemu ce, u krajnjoj instanci odlucivati Sud, i svesno ucinio, sa eticke ali i krivicne strane, delo koje je nedopustivo filmskom profesionalcu. Njegov licni sud vezan za scenario je njegovo neopozivo pravo ali je svojim delovanjem i namernim davanjem najnizih ocena u kategorijama koje se lako mogu sagledati i izmeriti, pokazao neobjasnjiv, licni animozitet i nedostatak objektivnosti koji je, po mom misljenju, za osudu.
Ocenu ovakvog gesta prepusticu Vama, ali, bojim se da, ukoliko niste spremni na sankcije prema G-dinu Pajkicu, moj ostanak u ovom udruzenju postaje koliko izlisan, toliko i nemoguc.
To sto zivimo u vreme koje pogoduje poltronima, cutolozima, klimoglavcima i kukavicama, lukrativnim komformistima i “ketmanima” svih boja i opredeljenja, upravo nalaze da se na ovakve slucajeve ne zmuri, vec da se na primere ovakvog, i ljudskog i profesionalnog bescasca i reaguje i da se zauzme stav.
Nemam ni najmanju zelju da na moje cenjene kolege vrsim bilo kakav pritisak. Priznajem da bi sve, osim jos jednog “zabijanja glave u pesak”,za mene bilo neverovatno iznenadjenje. Dugogodisnje cutanje i “politika nezameranja” nas je i dovelo tu gde smo. Moguce da je bas to, u vremenima bescasca, jedini izbor.
No, to moj izbor nije. Uz sve posledice koje, za odbijanje prihvatanja ovakve realnosti, sa radoscu prihvatam.
S postovanjem,
Srdjan Dragojevic
U Beogradu, 28-og septembra 2020.
“Na poslednjem konkursu Filmskog centra moj projekat “Skartovi”, poslednji deo trilogije sa “Selima” i “Ranama”drugi put je usao u uzi izbor. Na glasanju u uzem izboru, kvantitativnom, ocenjivanjem pojedinih kategorija, G. Nebojsa Pajkic dao je nasem filmu sve minimalne ocene. Najnize ocene, “keceve”, i u kategorijama “dosadasnje postignuce reditelja”, “znacaj projekta”( iako su Sela i Rane imale vise miliona gledalaca i 50 medjunarodnih nagrada) pa i u kategoriji “izvidljivost projekta” (“Parada”je koprodukcija 6 zemalja,”Nebesa”cak 7 zemalja).
Pomocu tih najnizih ocena, “Skartovi” su ponovo izbaceni iz konkurencije. Na ovo su nam skrenuli paznju pojedini clanovi komisije, skandalizovani ovom manipulacijom. Filmski centar je odbacio nasu zalbu, kao i Ministarstvo Kulture, odbivsi da nam predoče tabelu sa glasanjem. Nasa sledeca instanca je Poverenik za informacije i zahtev da se ovo glasanje predoči javnosti, pa zatim – Sud, gde ce ovaj dokument morati da se dostavi i gde ce se pojaviti i -Svedoci. Spremni smo da sa ovim idemo do Strazbura ako treba. Jednom se mora reći-Dosta. Nema smisla!
Povodom necasnog i lako utvrdivo, neprofesionalnog gesta Gospodina Pajkica u odlucivanju o mom projektu “Skartovi”kada je dao najnize moguce ocene za moj scenario cak i u kategorijama koje se ticu mog predjasnjeg rada u kinematografiji, imali smo sastanak sa UO Filmskog centra. Gdja Trivan me je upitala zasto nisam trazio izuzece G-dina Pajkica iz odlucivanja. Naravno, ja polazim od pretpostavke da ce clanovi komisije svoj posao raditi casno i profesionalno. Bio sam jednom u komisiji i podrzao projekat reditelja sa kojim nisam razgovarao – to je nebitno kada ste profesionalac i ocenjujete iskljucivo vrednost necijeg scenarija i vestinu reditelja.
No, poucen opaskom Gospodje Trivan, za konkurs, koji je u toku, zvanicno sam, preko advokata, trazio izuzece Gdje Biljane Srbljanovic, koja je u vise navrata, preko tabloida – bez ikakvog povoda, o meni iznosila najstrasnije uvrede i diskvalifikacije na koje, shodno mom pogledu na svet i domacem vaspitanju, nikada nisam odgovorio. Ali sam, zvanicno, izrazio sumnju da takva osoba ne moze o mojim scenarijima da sudi profesionalno, bez”upliva”, meni tesko objasnjivog, licnog animoziteta. Ovaj zahtev za izuzecem je odbijen – štaviše, jedan clan komisije mi se obratio, izjavljujuci da je filmski centar ovu dilemu izneo pred ostale clanove komisije, stavljajuci ih u neprijatan polozaj, umesto da o tome odlucuje pravna sluzba FCS-a – Stoga verujem da je u pitanju ponovno stvaranje atmosfere linča prema meni i mom radu, o cemu sam jednostavno prinudjen da obavestim javnost. Hvala sto ste me saslušali”.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame