Aktualno Celebrities Glazba knjige POP COOLTURA

72 priče o albumima: Treće izdanje edicije u kojima autori i diskografi pričaju o svojim djelima

Povodom Nacionalnog dana glazbenih albuma, obilježen 17. listopada ukoričena je mozaik knjiga u konceptu izjava autora i izvođača domaće glazbene scene, crtica iz života diskografa i pregleda najznačajnijih i najprodavanijih albuma hrvatske estrade. Pisanu riječ prati objava playliste na streaming servisima. Radi se o trećoj knjizi iz serijala Hrvatske diskografske udruge (HDU), a autori priča o albumima ovoga puta su sami diskografi i glazbenici. Urednik izdanja radijski urednik, novinar i voditelj Zlatko Turkalj Turki.
‘Svaki glazbeni album priča je za sebe. Dokument je vremena i nosi sa sobom komad umjetničkog u  sjećanje na to vrijeme. Bez obzira o kojoj vrsti izričaja se radi i u ma kojem obliku – digitalnom ili analognom, fizičkom ili virtualnom, putem ploče ili vrpce – dolazi do nas’, reći će direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar Klarić i dodati:  ‘Takva je i ova knjiga. Dokumentaristička i ilustrativna, s bogatstvom sjećanja i sa sjećanjem na bogato razdoblje domaće scene i domaćeg glazbenog poslovanja. Baš kao što su bile i prve dvije iz serijala naših priča o albumima.’
U knjizi ’72 priče o glazbenim albumima povodom 72 godine od prvog izdanja’ moći ćete se podsjetiti posebnosti koje donose stihovi Arsena Dedića na albumima ‘Čovjek kao ja’ i ‘Ministarstvo straha’, upoznati se s činjenicom da je ‘Box set deluxe’ grupe Bijelo dugme napravljen po uzoru na slična izdanja grupe The Beatles i doznati podatak da je ‘Život nije siv’ kantautorice Mije Dimšić najprodavaniji album 2018. godine. Na stranicama knjige Husein Hasanefendić-Hus će nam reći kako je ‘priča o albumu ‘Bez struje’ zapravo zbroj sretnih okolnosti’Goran Karan će istaknuti kako mu je album ‘Kao da te ne volim’ ‘dao glazbeno ime i prezime’ i da je, podsjetit će se Saša Antić‘laptop s kompletnim snimkama albuma ‘Maxon Universal’ otuđen iz Lukijeva auta pa je alarmiran cijeli grad s ciljem da se kompjutor pronađe’.

Užitak čitanja knjige priča o odabranim domaćim albumima prati i digitalno izdanje knjige u obliku playliste ’72 priče o albumima’ koja sadrži 252 pjesme. Playlista se nalazi na servisima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.

Svoje odabire albuma u knjizi ’72 priče o glazbenim albumima povodom 72 godine od prvog izdanja’ dali su Želimir BabogredacBranko KomljenovićSilvije VargaBoris HorvatDario DraštataBranko PaićMiroslav RusTonči HuljićMirjana MatićSiniša Bizović i Zrinko Tutić. U društvu koje predstavlja najuspješnije, našli su se GibonniOliverTony CetinskiNina BadrićMassimoThompsonJelena RozgaEdo MajkaDoris DragovićSeverina i mnogi drugi, a među odabranim albumima su, primjerice, ‘Naši dani’ Grupe 220, ‘Paket aranžman’ izvođača domaćeg novog vala, ‘Sonic Bullets: 13 from the Hip’ sastava Bambi Molesters i ‘Plavi vojnik’ ITD Banda.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame