Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

One Possible Option: No King – Glazba za izvoz

Što god mislili o hrvatskoj sceni posljednjih godina, teško je osporiti da nikada nije bila toliko eklektična te da na njoj istovremeno egzistira impresivan niz najrazličitijih stilova od kojih dobar dio pomno prati i korespondira s onim što se događa vani. To se, međutim, baš i ne
može reći za rock ogranak domaće glazbe pošto bendovi koji zvuče aktualno i moderno još uvijek predstavljaju bolnu rijetkost. Jedan od tih rijetkih svakako je One Possible Option, kvartet iz Rijeke koji i produkcijski i muzički ostavlja dojam da je nastao u Americi ili Engleskoj. To u prijevodu znači da je riječ o bendu koji je itekako svjestan da za ritam-mašine i programming već dugo ima mjesta u  rocknrollu, bendu čije se vrelo inspiracije većinom proteže od grungea i stonera naovamo i kojem je pjevanje na engleskom najprirodnija stvar na svijetu.

Starijima bi ovo moglo zakucati upitnik iznad glave pošto će na gitari prepoznati Zdravka Kasapovića Piggyja, u devedesetima predvodnika žestoke, ali i previše derivativne garage rock skupine The Stuff. U One Possible Option svjetla pozornice podijelio je sa sinom Denijem čiji vokal na dugosvirajućem im prvijencu u sjećanje doziva neke od najsugestivnijih pjevača američkog rocka zadnjih nekoliko desetljeća kao što su Josh Homme, nekadašnji mu partner iz Kyussa John Garcia ili neprežaljeni Chris Cornell i Layne Staley.

Njihovim tragovima kreću se i u glazbenom smislu, vođeni arsenalom riffova kakvih se ne bi posramili ni Jack White ili luđaci iz At The Drive-In, odnosno Mars Volte, uz mjestimična skretanja prema Museu u stvarima s nešto više elektronskih umetaka. Uvjerljivi su i u
pjesmama srednjeg ili laganijeg tempa poput izvrsne „Move On“, singla „All We Do Today“ ili uvodne „Breathe“, a razina kvalitete opada tek u manje linearnim skladbama „Get Inside“ i „Third World“ iako se i tu može naći zanimljivih dijelova.

S druge strane, brutalni zvučni udari „Erase“, „Hole“ i naslovna „No King“, angažirani, ali ne i pretenciozni tekstovi te odjavna „Drown in the Fire“, najbolja pjesma koju Soundgarden nije snimio, lansiraju One Possible Option prema samom vrhu hrvatskog i regionalnog rocka.
Nadajmo se samo da će to znati prepoznati i publika. (Vedran Harča)

8.5/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame