Aktualno Celebrities Festivali Glazba inmediasres POP COOLTURA showbiz Tehnologija Zabava

Björn Ulvaeus iz ABBA-e otvorio MAKK: “Nestat će trećina svih autorskih prihoda, tantijemi od javnih izvođenja past će za 80%…”

Velika svjetska zvijezda, osnivač ABBA-e i predsjednik CISAC-a Björn Ulvaeus, otvorio je Međunarodnu autorsku kreativnu konferenciju MAKK! Šaleći se na račun situacije s američkim predsjedničkim izborima, započeo je uvodni govor na konferenciji koja se po prvi puta, obzirom na pandemiju, održala putem streama.

Nestat će trećina svih autorskih prihoda, tantijemi od javnih izvođenja past će za 80%, a posljedice će osjećati duboko i u 2021., vjerojatno i kasnije“, rekao je vrlo jasno odmah na početku uvodnog govora Björn Ulvaeus te dodao: „Ovi brojevi odražavaju ljudsku i poslovnu katastrofu u svim zemljama. CISAC-ove članice zastupaju mnogo više od velikih zvijezda – riječ je o milijunima „nevidljivih“ kreativnih profesionalaca čije egzistencije ovise o njihovim tantijemama”.

Ulvaeus se osvrnuo i na EU direktivu: „Moji današnji kolege nemaju taj sljedeći koncert jer koncerata nema. Zabava uživo je mrtva. Streaming nije zamjena za iskustvo „uživo“. No, budući da je jedino što trenutno imamo, iznimno je važan i srećom, čini se da raste. I tu dolazim do jednog od najvažnijih zadataka koje imam kao predsjednik CISAC-a: lobirati za EU Direktivu o autorskom pravu koju vlade širom Europe trenutno implementiraju u svoje zakonodavstvo“.

Björn Ulvaeus je istaknuo kako je od presudne važnosti da vlade ne “razvodne” direktivu ili odustanu od nje te da oni u CISAC-u platforme poput YouTube-a ili Facebook-a vide isto kao glazbene streaming servisa poput Spotify-a i Deezera. Također je naglasio: “Oni bi trebali na isti način licencirati autorski sadržaj. To bi bilo od ogromne važnosti za autore i umjetnike“.

Nakon uvodnog govora uslijedila je zanimljiva i „živa“ panel rasprava pod nazivom “Jesmo li preživjeli 2020. i kako ćemo 2021.?”. Na panelu su sudjelovali Nina Obuljen Koržinek (ministrica kulture i medija RH), Martina Filjak (pijanistica), Mladen Tarbuk (predsjednik Hrvatskog društva skladatelja), Mirela Priselac Remi (Hrvatska glazbena unija) i Danko Stefanović (RTL Music).

Gost panel rasprave bio je Jasenko Houra koji se emotivno osvrnuo na trenutnu situaciju: “Red maski, bolesti pa potresa. Koliko god tražiš logiku u svemu tome, činjenica je da sam se u tom trenutku osjećao kao da sam umro. Nema sviranja i tvoj život izgubi osnovni smisao. Otkad je Kazalište napravljeno, nikad nismo stali. Uvijek smo radili. Imamo tu neku naviku – proba od 12 do 16 h i to je naš smisao. I sada je osnovna funkcija izgubljena. Ali u svemu tome je bitno da jedni nad drugima ne likujemo”.

Glazbeno otvaranje ovogodišnje MAKK konferencije pripalo je Matiji Cveku.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame