Aktualno Celebrities Glazba POP COOLTURA showbiz Zabava

Rundek i Ekipa predstavljaju “Brisani prostor”: Domaći album godine koji nije ušao na godišnje top liste

Novi album, dvostruki EP Brisani prostorRundeka & Ekipe objavljen ponedjeljka 7. prosinca, oduševio je ljubitelje dobre glazbe i profilirao se kao potencijalno najbolji novi album na domaćoj glazbenoj sceni. Našu smo top listu objavili unatrag tjedan dana tako da je Broj 1 ostalo upražnjeno.

Talentirani glazbenici još jednom su potvrdili svoje zasluženo mjesto na sceni, osvojivši najviše mjesto na Top listi prodaje albuma. Izlazak ovog studijskog izdanja pod krovom diskografske kuće MenartRundek & Ekipa popratili su i novim, trećim po redu, službenim singlom s albuma – pjesmom Mila.

Cjelina Brisanog prostora ispričana je  kroz dvije priče: Do i Od koje se međusobno dopunjuju i slušalac može birati njihov redosljed. Pet pjesama je na jednom i pet na drugom CD-u. Zgusnuto i koncentrirano. Likovi u tim pričama na brisanom su prostoru između kraja i početka, prenuli su se i u njima odjekuje svijet na prekretnici.

Oni na intiman način govore o globalnom, na osoban način govore o univerzalnom, na specifičan način govore o općenitom. Album u cjelini sadržajno jako rezonira s vremenom i turbulencijama koje drmaju sadašnji trenutak.

„Naše su probe i snimanja najčešće počinjali i završavali u zajedničkom sviranju ‘na slušanje’. Jednostavno bismo zajedno zaljuljali tišinu i puštali da nas vodi kroz otvorene forme, ne svirajući instrumente nego muziku. Kad bi ta muzika pitala za pjesmu, pojavljivale su se riječi, ponekad improvizirane, ponekad iz skladišta Rokovih i mojih bilješki.  Snimke tog rada poslužile su kao osnova EPa ‘OD’. Na EPu ‘DO’ je pet pjesama na kojima smo aranžmanski radili i snimili ih u DM studiju s Marijem i Zvonimirom Domazetom kao snimateljima i domaćinima. Ima Rokovih i mojih pjesama, a za više njih zajedno potpisujemo kompoziciju i tekst. On je puno učinio za kristaliziranje pjesama iz otvorenog i kreativnog materijala koji je iz cijele Ekipe obilato izvirao. Igor Pavlica je svirao trubu i pjevao. Saksofonistica Ana Kovačić je s njim zajedno slagala brass linije, ali i svirala tenor saksofon, bubnjeve, sintesajzer i gitaru. Bubnjar Silvio Bočić svirao je i gitaru, a Miro Manojlović udaraljke i vibrafon. Ja sam si dao oduška na električnoj gitari, a Roko Crnić je svirao bas i pjevao. Maja Posavec je poklonila prateće glasove na dvije pjesme, a David Vid Rundek pridružio nam se na više proba. Možemo čuti njegov glas na pjesmi ‘NEW WORLD’. Kad su svi materijali bili snimljeni, prihvatio sam se produkcije, izbora, montaže, miksanja i dosnimavanja. Taj je proces bio dugotrajan i poman“,  izjavio je Darko Rundek prilikom izlaska albuma

I raniji albumi s Cargo Orkestrom i Triom proizlazili su u glazbenom smislu iz suradnje, a ovo je prvi album poslije Haustora na kojem se pojavljuju kompozicije i tekstovi ne isključivo Darka Rundeka, već i drugog autora, Roka Crnića.

Ovaj put suradnja se odvila s grupom glazbenika okupljenih povodom obljetničke turneje Apocalypso NOW 2017-te godine, koja je dobila ime Ekipa.

Prvo njihovo diskografsko izdanje je album međimurskih pjesama Mura Mura (Menart) s pjevačicom Andrejom Košavić Kurelec i pojačanjem iz Cinkuša.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame