Aktualno Celebrities Glazba inmediasres POP COOLTURA showbiz teatar

Umro je Pero Kvrgić: Legenda hrvatskog glumišta i glumac iz Guinessove knjige rekorda

U Zagrebu je u domu za starije osobe preminuo legendarni glumac Pero Kvrgić u svojoj 93.-oj godini. Poznat kao jedno od najomiljenijih lica hrvatskog glumišta i dasaka koje život znače, Kvrgić je preferirao kazališne daske celuloidu.

I glumio je brojnim kazališnim skupinama u Hrvatskoj, poput Teatar &TD, Zagrebačko kazalište mladih, HNK u Splitu, riječki HKD teatar, dubrovačko Kazalište Marina Držića, zagrebački Kerempuh i Komedija, Teatar u gostima, Epilog teatar, brijunski Teatar Ulysses, Žar ptica, Bagatella, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto.

Uloge po kojima će ga generacije pamtiti niz  jelikova iz dramskih djela Marina Držića, od Muna iz drame Skup, koju 1950. režira Branko Gavella, do uloga Pometa, Dunda Maroja, Zlati Kuma, Arkulina, Negromanta, Staniše, Gulisava Hrvata.

Ali ako je tražiti trademark karijere onda su to tragovi Stilskim vježbama Raymonda Queneaua koju je s partnericom Lelom Mergetić . od premijere 19. siječnja 1968. odigrao stotinama, tisućama puta oborivši sve hrvatske rekorde i sloveći kao potencijalno najdugovječnija predstava na svijetu igrana u istoj postavi i koje je bilježena kao rekordna u Guinessovoj knjizi rekorda. Dobitnik je brojnih nagradi i sinonim za kvalitet jednog drugog sve manje poznatog vremena.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame