inmediasres mediji Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

Dan žalosti u RH: 02. siječnja 2021. – U spomen poginulima i nastradalima u potresima u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima

Vlada Republike Hrvatske je proglasila 2. siječnja 2021. Danom žalosti u Republici Hrvatskoj na spomen stradalima i poginulima u potresu i tragediji koja je zadesila dio Hrvatske oko gradova Petrinje, Gline i Siska.U potresu snage 6.2 Richtera, koji je prije nekoliko dana pogodio područje Petrinje, poginulo je 7 osoba, a više od 20 ih je ozlijeđeno.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost. Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prema zakonu moraju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

U potresu snage 6.2 po Richteru, koji je u utorak najjače pogodio područje Petrinje, poginulo je sedam osoba, a više od 20 ih je ozlijeđeno.

Materijalna šteta je ogromna i tek se procjenjuje, a početak obnove se zakazuje za proljeće tamo gdje nije moguća promptna intervencija. HV, civilna zaštita, HGSS i mnogobrojni volonteri danima rade na tome da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život.

Prema dosadašnjim procjenama, na području Sisačko-moslavačke županije, oštećeno je više od 2000 objekata, obavljeno je 1000 pregleda, a predano više od 5000 zahtjeva. “Na terenu je hrvatska građevinska operativa, a statičari i građevinci obilaze teren, najprije javne objekte koji se moraju staviti u funkciju”, istaknulo je Ravnateljstvo na Twitteru.

Obnova će trajati mjesecima, ako ne i godinama.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame