Aktualno Festivali film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

Prestižne filmske nagrade na hrvatski način i jad i bijeda hrvatskih medija: Venecijanski “Zlatni lav” za “Adama”

“Ako kažem sretan sam…nije dovoljno…ako kažem ponosan sam na sve ljude s kojima sam radio na ovom projektu…nije dovoljno….zato kažem: vridilo je ljudi!!!! U dubini duše Vi znate zašto….ja se samo smiješim jer Vas gledam sretne!!!!!!!” napisao je redatelj Mario Šulina o svom igranom filmu “Adam” prije nekoliko tjedana na svojoj službenoj Facebook stranici.

Tada se u dijelu nepismenih hrvatskih medija proširila vijest kako je hrvatski igrani film redatelja Marija Šuline iz Đakova proglašen najboljim igranim filmom na Filmskom festivalu u Veneciji gdje je dobio Zlatnog lava, iako je lanjskog Zlatnog lava na Mostri dobio Nomadland, drama Chloe Zao s Frances McDormand u glavnoj ulozi.

No, zabuna je u faktu da se radi o drugom puno manjem festivalu, koji se mjesečno održava i čiju nagradu može svaki redatelj kupiti za 250 E, tako se i Šulina odlučio uzeti taj suvenir. Nitko od hrvatskih medija koji su prenosili slavu nagrade iz Venecije nije provjerio “zabunu” i o kojem se festivalu radi.

Kako nemamo razloga vjerovati da se radi o namjernoj zabludi samog autora i njegova PR tima, svakako je interesantno provjeriti koliko je lako postati filmskim pobjednikom Venecije u Hrvatskoj.

Inače, “Adam” je film o hrvatskom branitelju s PTSP sindromom koji je nastao u nezavisnoj produkciji. Sinopsis kaže: „Adam“ je priča o ocu i sinu u vremenu svježega poraća u Hrvatskoj. Otac istinski ratni heroj, i sin, jedino što on ima, žive u neimenovanom slavonskom selu u Hrvatskoj. Adam je preživio ratni pakao i pati od PTSP-a, na sebi svojstven način odgaja sina i čini sve kako bi nastavio živjeti životom dostojnim čovjeka. Tu činjenicu mještani sela ne prepoznaju i na njega gledaju kao na čudaka, nedruštvenu nakazu čiji bi život preispitali. Sumnja sumještana uvodi Adama u velike probleme, a njegovo nastojanje da se othrva teškoćama, napadima na sebe i svoju privatnost ubrzo kulminira”…

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame