Aktualno Celebrities inmediasres mediji Politička aktuala POLITIZAM POP COOLTURA showbiz Zabava

Trump down: Clown down – Opozvan američki predsjednik prije isteka mandata

Američki predsjednik Donald Trump mora odstupiti s pozicije predsjednika USA zbog poticanja na pobunu.

Takva je odluka Zastupničkog doma američkog Kongresa koji je izglasao u srijedu 13. 01. 2021. opoziv predsjednika Donalda Trumpa, optuživši za poticanje pobune sedam dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres.

Taj su čin proglasili antiameičkim i napadom na američku demokraciju. Donald Trump je time postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa. Za njegov su opoziv glasala 232 zastupnika, od čega 222 demokrata i čak 10 republikanaca, protiv opoziva je bilo 197 republikanskih zastupnika, dok 4 zastupnika nisu glasala.

Do sada niti jedan američki predsjednik nije bio izbačen iz Bijele kuće opozivom, a trojica su bili opozvani u Zastupničkom domu (Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868.) ali oslobođeni u Senatu.

Zastupnički dom Kongresa, većinski demokratsko tijelo, pokušao je Trumpa smijeniti u prosincu 2019. pod optužbom zloupotrebe ovlasti i ometanja istrage Kongresa o njegovim pritiscima na Ukrajinu da istraži njegovog protukandidata Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena.

“Želim biti jasan: nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo vidjeli prošli tjedan. Nijedan moj istinski pristaša nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristaša ne bi mogao nepoštovati provedbu zakona ili našu veliku američku zastavu. Ako radite nešto od ovih stvari, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo tolerirati. Bez obzira jeste li desno ili lijevo, jeste li demokrat ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su sudjelovali u napadima prošlog tjedna bit će izvedeni pred lice pravde. Svaki Amerikanac ima pravo da ga se čuje, ali to mora biti s poštovanjem i u miru, ne mogu dovoljno naglasiti da je nasilje neprihvatljivo. Ne smije biti nasilja, ne smije biti kršenja zakona, ne smije biti vandalizma bilo koje vrste. Svi moraju slijediti zakone. Moramo se usredotočiti na napredovanje cijele nacije, na isporuku čudesnih cjepiva, na pobjedu nad pandemijom, na obnovu gospodarstva, zaštitu nacionalne sigurnosti i vladavinu prava” obratio se preko službenog Twitter računa Bijele kuće s obzirom da su njegovi blokirani.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame