Aktualno Celebrities Festivali film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Podijeljeni Zlatni Globusi ove godine: Najava za Oscara od “Borata” do “Nomadlanda”

Zlatni globus je najvažnija nagrada u američkoj pa tako i svjetskoj filmskoj i TV industriji. Tamo nominirane i pobjednike odabiru članovi holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA).

U specijalnim covid uvjetima održana je dodjela i 78. podjela američkih filmskih nagrada Zlatni Globus, koja svake godine služi kao najava i svojevrsna priprema terena za Oscare. Za najbolju dramu proglašen je film “Nomadland” s Frances McDormond u glavnoj ulozi, za najbolju komediju filmu nastavak avantura Borata “Borat Subsequent Moviefilm”, dok je najviše nagrada u TV kategorijama osvojila Netflixova serija “Kruna”. Interesantno da je favorit, drama Davida Finchera Netflix produkcije “Mank” imala šest nominacija ali ni jednu potvrđenu, no vodeći streaming servis video i TV sadržaja je ipak dominirao sa šest nagrada u kategoriji televizijskih serija i četiri Zlatna globusa u kategoriji filma.

Ni ove godine nije moglo bez skandalčića jer je rasno pitanje opet izašlo na vidjelo, naime zbog manjka tamnoputih predstavnika HFPA udruženju kojih je ukupno 87.

Redateljica Nomadlanda Chloe Zhao je proglašena naj redateljicom, Sacha Baron Cohen je naj glumac u komediji ili mjuziklu, dok je Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu dodijeljena Rosamund Pike za ulogu u filmu “Jako mi je stalo”. Chadwick Boseman posthumno je dobio nagradu za najboljeg filmskog glumca u drami u filmu “Ma Rainey: Majka bluesa”, dok je za najbolju glumicu u drami nagrađena Andra Day za film “The United States vs Billie Holiday”. Korejsko-američki “Minari” najbolji je film na stranom jeziku. U kategoriji najbolje sporedne glumice za ulogu u filmu Mauritanac nagradu je dobila Jodie Foster, dok je “Duša” dobio nagradu za najbolji animirani film.

Emma Corrin proglašena je najboljom glumicom u dramskoj televizijskoj seriji u “Kruni”. U kategoriji najboljeg glumca u dramskoj seriji nagradu je osvojio Josh O’Connor, koji u “Kruni” glumi princa Charlesa. Tu je i Gillian Anderson koja je proglašena najboljom sporednom glumicom za ulogu premijerke Margaret Thatcher.

“Schitt’s Creek” je najbolja u kategoriji najbolje humoristične televizijske serije. Catherine O’Hara iz te serije osvojila je Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u televizijskoj seriji iz žanra komedije ili mjuzikla. Netflixov lanjski hit “Damin gambit” pobijedio je u kategoriji serija ograničena trajanja. Za najboljeg glumca u humorističnoj seriji Zlatni globus je dobio Jason Sudeikis u za ulogu u seriji “Ted Lasso”.

Britanac Daniel Kaluuya osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca za ulogu Freda Hamptona, aktivista Crne Pantere u filmu “Juda i crni mesija”. Njegov sunarodnjak John Boyega nagrađen je pak za sporednu ulogu glumca za ulogu u televizijskoj seriji “Mala sjekira” o životu crnaca u Londonu 1970-ih.

Američka glumica i aktivistica Jane Fonda za životno postignuće u filmskoj industriji dobila je nagradu Cecil B. DeMille. Fonda je bila jedna od najvećih televizijskih zvijezdi 1960-ih i 1970-ih godina, u filmovima kao što su “Barbarella” i “Klute”. Nagrada za životno djelo na televiziji, nazvana po komičarki Carol Burnett, pripala je pak 98-godišnjem televizijskom pioniru Normanu Learu, koji je kao scenarist i producent bio pokretačka snaga nekoliko serija koje su dominirale američkim televizijskim ekranima 1970-ih i 1980-ih, kao što su “All in the Family” and “One Day at a Time.”

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame