Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

Mirna: Posljednji trend – Hrvatska Alanis Morissette u pokušaju

Riječka pop rock kantautorica Mirna Škrgatić u novom singlu “Posljednji trend” zvuči kao pokušaj nastavljanja zvuka kanadske kantautorice Alanis Morissette iz vremena kada je žarila i palila svjetskom glazbenom scenom. Mirnu zanima progovaranje o bitnim i kontrovetnim temama iz poetičnog kuta gledanja.

“Jedan od glavnih lajtmotiva ove pjesme je propitivanje upravo tih predeterminiranih društvenih uloga, koje često imaju predznak poželjnih ili nepoželjnih. Ova pjesma, kao i spot, slavi upravo taj prostor slobode, mogućnosti izbora i samoodređenja svakog pojedinca u svakome obliku”, govori autorica pjesme.

Ambicija pjevačice se osjeti u svakom stihu, ali tamo gdje joj nedostaje jačih poetskih stihova nadoknađuje s jednako angažiranim pokušajem video spota Vanje Vascarca.

“U svom umjetničkom postupku, u maniri art dokumentarizma, dekonstruira i demistificira proces jedne preobrazbe i zamjene zadanih uloga. Također propituje licemjerje društva paralelnom usporedbom dvaju sličnih rituala pripreme, s posve oprečnim doživljajem u našoj sredini. Jedan je dio prihvaćene liturgijske konvencije koja se dogmatski ne propituje, dok je drugi često predrasudno označen kao sablažnjujući čin dekadencije i nemorala”, tako su nekako u PR-u sabrali sve pametno što su htjeli reći. Dobro, pokušali su.

Za pohvaliti je potreba pjevačice i autorice progovarati u pjesmama o bitnim društvenim temama, ali je doseg i rezultat na žalost dosta upitan. (Dijana Čelić)

6/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame