autorski tekstovi KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM

Šamaranje “Tri majmuna”: Pomažu li hrvatski mediji Plenkoviću ponovo osvojiti izbore?

U dnevniku Novi list i drugim tiskanim i elektronskim medijima objavljeno je 23. veljače 2021. stajalište predsjednika Vlade HDZ-a i SDSS-a o izjavi vlasnika riječkog kafića „Three Monkeys“ („Tri majmuna“), kojim Andrej Plenković tvrdi da je „Poruka iz Rijeke rasizam, na korak do fašizma, prema članovima HDZ-a“.

I već učenici u osnovnoj školi znaju da je rasizam mržnja prema ljudima druge rase. Kako je to javnosti poznato članovi HDZ-a su većinom bijele rase, bijele je rase i vlasnik kafića „Three Monkeys“ pa je stoga logičan zaključak da u njegovoj izjavi ne može biti rasizma! No ako vlasnik spomenutog kafića možda etnički nije Hrvat, onda postoji mogućnost da njegova izjava može biti šovinizam jer su članovi HDZ-a većinom odabrani Hrvati (tzv. lombrozovci). Ako se pak ta izjava stavi u formalnopravni okvir diskrimnacije, opet se ne može klasificirati kao taj prekršajni delikt jer vlasnik kafića nije članovima HDZ-a zabranio ulaz u kafić, nego je izrazio vrijednosni sud da ih: „Ne voli i da nisu poželjni u njegovu kafiću“. A i da je to stvarno politička diskriminacija, što to može značiti u zemlji u kojoj je neformalna politička diskriminacija gotovo običajno pravo, jer je svakodnevna pojava da članovi političkih
stranaka ne po stručnosti nego po „moralno-političkoj podobnosti“ imaju prednost pri zapošljavanju, izboru na rukovodeća mjesta, imenovanju za članove upravnih vijeća i odbora te nadzornih odbora javnih ustanova i tvrtki i tako dalje!

Pa kako to nije poznato poliglotu, polihistoru, dapače i mr. sc. pravnih znanosti te samozvanom europejcu Andreju Plenkoviću; a u stvarnosti ekonomskom anafalbetu te ideološko-političkoj, etatističko-gospodarskoj i antikulturnoj toljagi i manipulatoru iz Mrduše Donje. Nego lažni europejac i demokrat te autoritarni vlastodržac odmah u tome vidi „rasizam, na korak do fašizma“? Pa odgovor na to pitanje je da smo u vremenu pred lokalne i područne izbore koji će se održati u svibnju ove godine, pa je očekivano i logično da je to i vrijeme sustavnih spinova, fake newsa, zamjena tezâ, „pilâ naopako“, obmanâ i medijskih prijevara javnosti i birača. I to su put i način da Andrej Plenković
motivira, mobilizira i homogenizira i članove HDZ-a i ostale njegove birače.

Plenkoviću nije problem klijentelističko-korupcionaško-uhljebničko-rodijački dio HDZ-a i biračâ jer su oni uvijek spremni za glasovanje. Ali treba za izbore motivirati i domoljubno-nacionalni i demokršćansko-konzervativni korpus članova i birača, koje je Plenković ama baš poslije svakih izbora ismijao, ponizio, prevario i izdao. Oni se nikako ne smiju sjetiti Istanbulske konvencije i rodne ideologije, Marakeškog sporazuma, poništenih referenduma, afere „Agrokor-Borg“, megakorupcije, socijalne bijede i anomije, koalicijske Vlade s Hadžić-Pupovčevim SDSS-om, zakašnjenja u cijepljenju protiv covida-19 i nepravde kojom se ono provodi, i tako dalje. A može li biti povoljnije prilike i načina da im se blokira sjećanje i skrene pozornost od svega navedenog, od primjene psihološko-
propagandnog i medijskog trika i fake newsa da ih se tobože štiti i brani od tvornog „rasističkog, na korak do fašizma“ napada iz mrske „crvene, komunističke i kozmopolitske“ Rijeke!

Vrlo je to bolna agresija i frustracija za tako nacionalno osviještenog Hrvata, senzibilnog domoljuba, katolika,
demokršćanina, samaritanca, humanista, altruista, tolerantnog i dijalogu usmjerenog, ekonomskog čudotvorca i kreatora ekonomskog i socijalnog blagostanja i raja u Hrvata kao što je to Andrej Plenković. HDZ i njegovi članovi kao objekt govora mržnje, društvene diskriminacije i „žrtveni jarac“, krajnje manipulativno, neukusno i nehumano izjednačeni s narodom žrtvom genocida u Drugom svjetskom ratu; vrhunac su antidemokratskih podvala, obmana i prijevara u Plenkovićevoj psihološko-propagandnoj strategiji predizborne kampanje. U tu svrhu služe i lažna naslovnica Večernjeg lista s izjavom HDZ-ova gradonačelničkog kandidata Davora Filipovića, kao i predizborna
anketa („anketni inženjering“ – koji se u demokratskim državama sprječava zabranom objavljivanja anketa u medijima 15 dana prije izbora!) o potpori birača prema kojoj među kandidatima u Zagrebu vode Tomislav Tomašević i Joško Klisović, dok Milan Bandić i Davor Filipović znatno zaostaju; a koje su se prethodnih dana društvenim mrežama širile iz HDZ-ova „laboratorija“ za predizborne psihološko-propagandne akcije i manipulacije. O epohalnom pak „uspjehu“ Plenkovića i njegove HDZ-SDSS Vlade u cijepljenju i zaštiti stanovništva od covida-19 taj „laboratorij“ šuti, pa o tome najvjerodostojnije može svjedočiti a to i čini znameniti – barun Münchhausen!

A vlasnik kafića „Three Monkeys „ ma što god da je mislio i namjeravao svojom izjavom, u ovo predizborno vrijeme pa bilo to i nenamjerno učinio je veliku uslugu Andreju Plenkoviću i nabacio mu lopticu za medijski propagandni predizborni volej. Vidi se to i po organiziranom javljanju i kampanji na društvenim mrežama visokih HDZ-ovih dužnosnika, koji demokratskocentralistički i idejno monolitno osuđuju „rasistički, na korak do fašizma“ napad iz „komunjarske“ Rijeke, demonstriraju svoju odanost partijskom Vođi i provode predizbornu pedagogiju mobiliziranja, discipliniranja i homogeniziranja članstva i birača.

No, sigurno to nije i sve iz bogatog repertoara trikova, obmana i prijevara javnosti i birača, pa se do izbora mogu očekivati i parole i grafiti protiv HDZ-a i Vođe; ZDS, ušato U, S… na vrbe i ostale „spremnosti“; međunacionalni incidenti i provokacije, „atentati“ kriškama limuna i gavunima, možda Plenković opet naruči EPP-stranačkog kolegu i prijatelja Antonija Tajanija da iredentistički svojata Istru i Dalmaciju – a tko bi ih drugi od tog presizanja mogao obraniti nego Plenkovićev HDZ, možda će se opet spaliti i koja hrvatska državna zastava i dogovoriti kakav drugi incident s Vučićevom Srbijom, rezat će se vrpce objekata komunalne infrastrukture i slaviti investicije u nova Potemkinova sela, intenzivirat će se borba protiv kriminala i korupcije i bit će daljnjih hapšenja do tada „nepoznatih“
utajivača PDV-a, a sve će pred izbore kulminirati već tradicionalnim hapšenjem supruge Tomislava Karamarka. Ukratko Deja vu ili Već viđeno u prošlim Plenkovićevim predizbornim kampanjama!

http://index.hr/vijesti/clanak/odvjetnica-alaburic-kritika-vladajuceg-hdz-a-nije-govor-mrznje-nego-sloboda- govora/2256543.aspx

Odvjetnica Alaburić: Kritika vladajućeg HDZ-a nije govor mržnje, nego sloboda govora

Ugledna stručnjakinja za medijsko pravo odvjetnica Vesna Alaburić potpuno je u pravu da kritika vladajućeg HDZ-a nije govor mržnje nego sloboda govora, ali je previdjela bitnu činjenicu da je kritika HDZ-a implicitno i kritika velikog Vođe („Država to sam ja, i mogu sve što hoću!“) a to je verbalni delikt prema članku 133. KZ i kazneno djelo koje ne može i ne smije biti dopušteno u okviru jedne tako demokratski uzorne Vlade i vlasti koalicijskih partnera HDZ-a i SDSS-a!

http://index.hr/vijesti/clanak/hdz-poduzet-cemo-pravne-korake-protiv-indexa-ovo-sto-rade-je- zabranjeno/2256519.aspx

Kao što se moglo pročitati u prethodno navedenom članku HDZ je najavio da će poduzeti pravne korake protiv portala Index, jer je to što rade tj. objavljuju pop-up s provokativnim pitanjem – zabranjeno.

Velikoj većini HDZ-ovih stalnih i potencijalnih birača portal Index.hr je zbog njegove uređivačke politike krajnje odbojan i omražen pa ako taj mrski Index objavljuje ne samo članke nego i agresivne provokacije protiv HDZ-a, može li biti vjerodostojnijeg pokazatelja i valjanijeg dokaza da HDZ vodi domoljubnu politiku, te da je logično i obvezno da se svi domoljubi svrstaju u jednu kolonu i jedinstveno na predstojećim lokalnim i područnim izborima glasuju za HDZ!

HDZ je najavio pravne korake protiv portala Index, a zatražit će se i intervencija HND-a. Što se sve nekako doima kao „kamilica“ od HDZ-a ako su mu i kad su mu stvarno ugroženi interesi. Jer poznato je da u tim i takvim situacijama HDZ aktivira svoju simbiozu s državom pa (zlo)upotrebljava Poreznu upravu, razne inspekcijske službe, DORH, primjenjuje razne ucjene i pritiske, „otkrivaju“ se davno zaboravljene afere i kriminal, provodi se medijsko huškanje i linč „neprijatelja“ i tako dalje. A protiv Indexa će se samo poduzeti „pravni koraci i upozoriti HND“, kao da portal Index i Matija Babić nisu dokazani utajivači poreza i polumilijunski dužnici Poreznoj upravi!

Stoga je logično i na dostupnim podatcima utemeljeno pitanje: Zašto vlasnik riječkog kafića „Tri majmuna“ te portal Index i njegov glavni urednik Matija Babić izjavama, pisanjem i provokacijama i u ovom predizbornom vremenu, mobiliziraju i homogeniziraju HDZ-ovo članstvo i biračko tijelo i time mu pomažu da bude što uspješniji na predstojećim izborima?

Lovel Franić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame