Aktualno film inmediasres POP COOLTURA showbiz

“Mater” Jure Pavlovića najbolji hrvatski film: Po izboru domaćih filmskih kritičara

Drama “Mater” Jure Pavlovića proglašeno je najboljim dugometražnim hrvatskim filmom u prošloj godini, objavljeno je u emisiji Posebni dodaci na Trećem programu  HTV-a, gdje je održana dodjela tradicionalnih kritičarskih nagrada Oktavijan. U konkurenciji za nagrade bilo je oko 150 filmova svih rodova i trajanja, koje je pogledalo i ocijenilo dvadeset filmskih kritičara.

Mater je egzistencijalistička drama. Na vijest o bolesti majke, Jasna se vraća iz Njemačke da bi se o njoj brinula. Čak i prikovana za krevet, zrači snažnim autoritetom. Dani prolaze, a njih dvije zapliću se u mrežu zamjeranja od kojih je Jasna očajnički pokušavala pobjeći. Hoće li joj se uspjeti suprotstaviti ili će nestati pod njenim teškim zagrljajem?

Dobitnik Zlatnog Oktavijana za životno djelo je Veljko Bulajić, najstariji domaći filmski redatelj. Oktavijana za dugometražni dokumentarni film osvojio je film “O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka, za kratki i srednjometražni igrani film “Južno voće” Josipa Lukića, a za kratki i srednjometražni dokumentarni film “Jedna od nas” Đure Gavrana. U kategoriji animiranog filma najbolji je “Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali” Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, eksperimentalnog “Colonello Futurista” Vladislava Kneževića, namjenskog “The Closing Door” Lucije Mrzljak, a za najbolju manjinsku koprodukciju proglašen je “Otac” Srdana Golubovića. Nagrada Vladimir Vuković za najboljega kritičara u 2020. dodijeljena je Marku Njegiću, filmskom kritičaru, novinaru i kolumnistu, za tekstove objavljene u “Slobodnoj Dalmaciji”.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame