Aktualno Glazba POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Bills & Aches & Blues: Povijest zvuka jedne od najbitnijih indie etiketa na svijetu – 4 AD

Godine 1980., novoosnovana britanska nezavisna izdavačka kuća – Axis, nakon prve serije izdanja iznenada je otkrila da drugi Axis već postoji. Novo ime je bilo hitno! Letak dizajniran za promociju lansiranja etikete radio je po konceptu novog desetljeća i nove misije. U sve sažetijem redoslijedu, predložilo se:

1980 FORWARD/1980 FWD/1984 AD/4AD. Ostalo je povijest svjetske nezavisne glazbene scene.

Katalog izdanja izdavačke kuće u osnovi je bezvremenski.

Tako se rodila ideja da se od sadašnjih umjetnika zatraži da obrade pjesmu po svom izboru iz prošlosti 4AD: kreativni eksperiment ukorijenjen u duhu suradnje i snimaka 4AD, 41 godinu nakon njihovog nastanka.

Osamnaest snimaka sadrže fascinantnu vezu između izvođača obrada i samih originala i raspoređeni su na 4 EP-a. Prvi EP se pojavio 10.3, drugi EP  tjedan dana kasnije (17.3), prošle srijede (24.3.) se pojavio treći EP, a 31.3. i četvrti EP. Sav prihod ostvaren u prvih godinu dana ide udruženju za kulturni razvitak i podršku siromašne djece iz Los Angelesa, pod nazivom the Harmony Project. Najranija 4AD pjesma na kompilaciji je ‘Junkyard’ od The Birthday Party iz 1981. godine, a obradu izvode U.S. Girls. Najnovije su od Grimes, ‘Genesis’ i ‘Oblivion’ iz 2012. godine (izvode Spencer i Dry Cleaning).

Bend koji premošćuje prošlost i sadašnjost 4AD i najprisutniji na kompilaciji u obje varijante su – The Breeders. Njihovu pjesmu ‘Cannonball’ obradili su Tune-Yards, ‘Mountain Bettles’ je obrađena od strane Breadford Cox iz Deerhuntera, a Big Thieves su izabrali ‘Off You’. The Breeders su za ovu priliku obradili ‘The Dirt Eaters’ od His Name Is Alive.

Do 31.3. sva četiri EP-a Bills & Aches & Blues će se naći na digitalnim platformama, a od 2.4. će biti dostupni i kao kompletni album na streaming servisima. LP i CD izdanja su najavljena za 23.7.

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame