autorski tekstovi knjige KOLUMNIZAM

Eklektična pisma: Pismo Gospođi S. u gradić u kalifornijskim brdima – Pismo peto sveto

 

Pozdravljena!
Nadam se da se držiš, kako si?

Lijepo je kako se čujemo povremeno.

Uvijek si bila pop ikona. I jesi. I biti ćeš. Moram ti to naglasiti.

I eto, već mnogobrojna desetljeća su te stigla, a još si tako svoja, slobodnog duha i mlada, kao i u onim epohalnim vremenima kada si ovjekovječena kao muza. U glazbi, u stihu, za čitavi svijet. I sve to vrijeme to te prati, u dobru i u zlu. Imam osjećaj da počesto kao da i toga nisi svjesna, da imaš određenu indiferentnost do svega toga što nekako i samo dodaje tvojoj šarmantnoj veličini. I tako, svoja si, poslije svega i uvijek.

A ja tek putnik namjernik koji pronašao sam te riječima, sada kada možda si pomalo zaboravljena, a opet tako poznata kroz opjevanost svoju. Epoha tvoje mladosti iz koje je proizašla tvoja vječnost je i sama poput tebe bila, i iako već prohujala davno, toliko je trajnih ideja ostavila svijetu u tako kratko vrijeme da se čini neponovljiva u svojoj specifičnoj kreativnoj jedinstvenosti. Zato se i kaže epoha za to desetljeće. Za desetljeće tvoje mladosti.

Kažeš mi, imaš osjećaj da smo pred novim takvim.

A u tvoje iskustvene riječi se ne sumnja.

Vesele u sveopćoj ovoj turobnosti sadašnjice.
***

Samo prošle godine doživjela si u svom kraju, velike šumske požare, globalnu pandemiju. Sama, i sa već dugo ozlijeđenim leđima, suočavala si se s time. Voliš mačke, imaš ih nekoliko. Pomažu ti kao intuitivna bića. Dijelite tvoj mobilni dom, kuću na kotačima koju imaš. Za stanovanje tvoje duše, sigurno nema ljepšeg doma. Jer on je samo jedan, i tebi je jedini. Vjerujem i da ljudi u mjestu tvojem ti pomognu, znaju tko si ti. Divno ljudsko biće. Unatoč svim problemima. I to je jedna od poruka koju daješ onima koji te poznaju. A opet, tebe pozna nekako i čitav svijet, čuo je o tvome imenu što govorio je onomad o njemu stari kantautorski pjevački bard kojeg znaju svi.

Opjevao te. Prelijepa za dodirnuti. Samo za gledati i diviti. Milovati umom. To si ti, i do danas. Mnogi kada čuju pjesmu o tebi zasigurno se znatiželjno upitaju, gdje je ona danas, jeli još snažna,  i sva tvoja mistika ih ostavi u tom pitanju. Ja sam te pronašao, a ti mi kažeš, i ja sam samo tek ljudsko biće. I jesi, i to kakvo. Vandimenzionalno.

Mislim da to nikada neću moći u potpunosti pojmiti.

Ali osjećam tvoje, iskrene i lijepe, upućene mi riječi.

Hvala ti, i nema na čemu. Ponizno poskromljen, osjećam dio tvoje vječnosti.

Vedran D

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame