autorski tekstovi KOLUMNIZAM SVAŠTARA

Eklektična pisma, br. 6: Rođendansko pismo Goranu P., nepotkupljenom intelektualcu

 

Prijatelju, danas imaš rođendan.

Moram ti čestitati putem pisma.

Atlet si uma. Na duge staze. Svih klasičnih intelektualnih disciplina. Kao i onih novih, koje sve redefiniraš.

Takav dijapazon širine kvalitativnih intelektualnih adaptivnosti otkriva divovski kalibar kognitivnih svojstava koje posjeduješ, te kakvoća sukusa tvojh promišljanja zaista nadilazi mnoštvo suvremenika ti, zapelih u močvare vlastitih zabluda. Sada, kada se mnogo toga lomi, “bogovi” su mnogima pali, a svi trebaju nadu, dobacuješ poglede dalje i šire, više i dublje, kako bi svatko dobio priliku spoznati i vlastite mogućnosti mogućeg, ako se nadraste kao osoba u shvaćanju da je učenje multidimenzionalni kontinuirani proces razvitka osobnog sebstva; time i svog dijela društvenog tkiva kojeg svako tka svojim bivstvovanjem kakvo već je.

Tvoja karakteristična neutaživa prodorna mentalna energija odlika je vrsnog intelektualnog atleta, koji otvarajući nove puteve rijetko kada uzme priliku za predah, iako barem danas valjda budeš, na rođendanski jubilej koji traži pravu zdravicu.

Intelektualni sparing partneri trpe udarce u ego jedni od drugih, jer znaju, to je najbolji trening za meč zvan unutarnja borba prema izvrsnosti. A znao si sve svoje prijatelje puno iz toga naučiti, kao svojevrsni Sensei.

Filozofija ti ionako primarno stremi praktičnom, čime se uvijek vraćaš općim korijenima iste.

Tvoji diskursi su specifični, a opet općeljudski, i vjerujem da je to produkt tvojeg sveobuhvatnog habitusa, proizašlog iz tvoje specifične životne povijesti.

Stvorio si i filozofsko praktične modele za šire promjene, koje gledaš kao prirodne procese.

Štoviše, uvjeren si da možeš mijenjati svijet.

A to ionako mogu samo oni koji si to i dozvole uopće zamisliti. Stvaraš širi narativ širih, i nije te strah preuzeti ulogu vođe kroz to gdje treba.

Ni podozrivi osmijesi, ni cinični komentari mnogih, ne spuštaju te dovoljno da te uspore.

Zaista, ne postoje dvojica poput tebe. Jer intelektualne renesanse dvadeset i prvog stoljeća prvenstveno vidiš kao dio nemišljenog mišljenja, potpuno novih multidiskursivnih paradigmi koje gradiš. A u tvoj nepotkupljeni integritet vjerujem. Čovjek si budućnosti u sadašnjosti. Te znaš biti i u trenutku. U brainstorm trenucima. Drago mi je što im i moja malenkosti ponekad doprinese. Jer mudrost ništa ne odbacuje a priori. A imaš ju, životnu. I, znaš, svi smo na nekim prekretnicama sada, individualno, kolektivno. Znaš sam najbolje, odista su povijesna vremena. I svako vrijeme da svoje umove, a ovo je između ostalih i šire iznjedrilo tebe. Želim ti uspjeh u svemu, jer imaš moć osobnosti i pojavnosti koja je vrlo neobična i rijetka ovdje i sada. Atipična karizma.

I baš zato ovdje i sada si. Vjerujem da, slučajno ništa nije.
Vjerujem, da si započeo evoluciju novog doba istine.

V.D.

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame