Aktualno DOP TV film inmediasres mediji POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

DOP TV: Dan nezavisnosti Radija 101 – In memoriam kultnom zagrebačkom radiju

Nakon 37 godina na današnji dan 31. svibnja 2021. kultni zagrebački Radio 101 gubi koncesiju i prestaje s emitiranjem. Iako se posljednjih godina nakon stečaja puno raspravljalo o kvaliteti njegova programa, ipak je radio ostao kao simbol otpora jednog vremena. Uz taj povod umjesto komentara skrećemo pažnju na dane ponosa i slave.

Film Vinka Brešana “Dan nezavisnosti Radija 101” otkriva pozadinu i tijek događaja u vrijeme veličanstvenih demonstracija na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, koje su se dogodile 21. studenog 1996. Te noći 120 000 ljudi sa svijećama u rukama spasilo je “Stojedinicu” od gašenja.

Bio je to prvi građanski bunt u neovisnoj Hrvatskoj kojim se obranilo pravo na slobodu javne riječi, a koji je ujedno značio i simbolični početak kraja autoritarnog Tuđmanovog režima. Sam događaj nadrastao je značenje Radija 101 i pretvorio se u bunt protiv gušenja slobode medija i obranu ugrožene demokracije nove hrvatske države. Glavni junaci ovoga filma stoga su upravo građani grada Zagreba i slušatelji “Stojedinice”.

Film opisuje 48 sati građanskog neposluha, prije, za vrijeme i poslije demonstracija. U dokumentarnom filmu su korišteni arhivski materijali s privatnih snimki neovisne novinarke i snimateljice Irene Ščurić, kao i mnogih televizija: HTV, Reuters, CNN, TV Moslavina, OTV, BHT, SLO1.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame