Aktualno Celebrities Festivali film inmediasres POP COOLTURA showbiz Zabava

Hrvatski ljetni filmski festivali: Pula i Motovun u covid vremenima

Pulski filmski festival održava se od 17. do 24. srpnja bez covid-putovnica, no uz ograničen broj posjetitelja i epidemiološke mjere, a u glavnom programu donosi 6 igranih filmova i svjedočenje je prema riječima programskog direktora Pave Marinkovića situacije u hrvatskom igranom filmu.

Festival će otvoriti film Murina, debitantice Antonete Alamat Kusijanović, kojemu će to biti prvo prikazivanje nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu. Drugog dana festa je svjetska premijera filma A bili smo vam dobri Branka Schmidta o problemima branitelja, s Reneom Bitorajcem u glavnoj ulozi. Treći dan u Istarskom narodnom kazalištu bit će prikazan film Menhetenska odiseja Marija Vrbančića, kojem je ovo hrvatska premijera, a riječ je o niskobudžetnoj arthouse drami, nastaloj bez potpora državnih institucija, premda je programski redatelj najavio da u svoj program neće puštati naslove indie tipa i filmove ostvarene bez potpore HAVC-a. Za četvrti dan najavljena je hrvatska premijera filma Zrinka Ogreste, Plavi cvijet, obiteljska drama snimljena prema uspješnom kazališnom tekstu Ivora Martinića Drama o Mirjani i ovima oko nje. Svjetsku je premijeru, uz izvrsne kritike, film doživio na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Slijedi premijera akcijske komedije Po tamburi, redatelja Stanislava Tomića,  a šesti dan festa rezerviran je za film Zora Dalibora Matanića, hrvatsko-talijansku koprodukciju, koji je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Tallinnu.

Žirijem nacionalnog programa predsjeda višestruko nagrađivani scenarist i redatelj, Oskarovac Paweł Pawlikowski: “Počašćeni smo što dolazi međunarodni redatelj takvog kalibra i da je prihvatio predsjedavati pulskim žirijem. Bitno je da se naučimo gledati očima drugih, da prekinemo ćakule s  pulskim nagradama, okrenemo se promoviranju filma i prepustimo u ruke nekorumpiranim, pametnim ljudima koji će donijeti prave odluke”, rekao je Pavo Marinković.

Za to vrijeme Motovun Film Festival se održava od 27. do 31. održat će se zbog pandemije isto uz preporučene epidemiološke mjere.  Organizatori su izvijestili da će se projekcije u zatvorenom i koncerte moći pratiti samo uz covid-potvrde, a projekcije na otvorenom bez potvrda uz propisani razmak te da će sami organizirati brzo testiranje.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame