inmediasres mediji Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

Pet mrtvih vojnika u nekoliko tjedana u Hrvatskoj: Nitko nije kriv, kaže MORH, eto desilo se slučajno

U nekoliko tjedana unatrag u HV-u je smrtno stradalo petero vojnika u rasponu godina od 30 do 55, a tim povodom Ministarstvo obrane RH je održalo press konferenciju na kojoj su zanijekali ikakvu povezanost između odnosnih smrti i samoubojstava.

Počelo je 8. lipnja kada je na području Zagrebačke županije pronađen mrtav dragovoljni ročni vojnik OSRH, procjenjuje se samoubojstvo. Za dva dana, 10. lipnja, na području Bjelovarsko-bilogorske županije pronađen je još jedan smrtno stradali dragovoljni ročnik koji je pištoljem počinio samoubojstvo. Tijelo trećeg smrtno stradalog vojnika pronađeno je na području Varaždinske županije, a četvrtog pronađeno je na području Zagrebačke županije. Zasad posljednji peti slučaj dogodio se na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je smrtno je stradala vojnikinja.

 

Na konferenciji za novinare sudjelovali su državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga, general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja, bojnica Marcela Kovačić Tomac.

“Nijedan slučaj nije povezan. Svi su individualni. Svaka ova smrt nije vezana za službu. Nije nije počinjen u prostorima naših vojarni i našeg sustava. Da, on se dogodio, nažalost, ali niti jedan u prostoru sustava. To je važno za reći. Radi se o vojnikinjama i vojnicima koji su profesionalni vojnici, zaposlenici, u radnom odnosi, i svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svojih osobnih stresova i problema i situacija. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani. Imamo u vidu da se radi o ljudima, njihovim obiteljima i da mi svi skupa možemo pomoći tako da ne iznosimo detaljne podatke o bilo kome. To su privatne i osobne sudbine. Volio bih da nikad više ne moramo stati pred vas zbog ovakvih stvari. Samoubojstva se u OS smatraju težim oblicima izvanrednih događaja. Tim pitanjima se bavi zapovjedni lanac, psihološka i zdravstvena struka. U zadnjih 20 godina do danas… 2011. nije bio nijedan slučaj samoubojstva u OS, u svim drugim godinama je bilo. Kretali su se od 1-4. U ovoj godini imamo 5 samoubojstava, a četiri su se dogodila od lipnja do danas”, rekao je Branko Hrg.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame