Aktualno Celebrities inmediasres mediji Politička aktuala POLITIZAM POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO showbiz SVAŠTARA Tehnologija TOP VIJEST Zabava

Nikola Tesla: Srpski Hrvat i hrvatski Srbin – Lik zbog kojeg je ljeto vruće :)

Činjenica da će Nikola Tesla biti jedan od likova na kovanicama hrvatskog Eura kod nove monetizacije i pretvorbe valute kuna u Eure 2022. podigla je dosta pažnje i nepotrebnih reakcija u dijelu hrvatskih medija zaraženih ljetom. Nagonila nas je samo malo na sat povijesti da skrenemo pozornost na etničku pripadnost dotičnog izumitelja oko kojeg se Hrvati i Srbi već godinama koškaju kome više pripada. Umjesto puno pametnovanja, evo samo u kratkim crticama podsjetnik na Nikolicu.

Rođendan: Smiljan/Lika, 10. srpnja 1856.

Mrtavdan: New York, 7. siječnja 1943.

Gimnaziju je pohađao u Gospiću i Rakovcu kraj Karlovca, gdje je maturirao.

Upisao je Visoku tehničku školu u Grazu, radio u Središnjem telegrafskom uredu u Budimpešti i Telefonskoj centrali gdje je počeo izumiljivati, zatim je zapošljen u Parizu u Edisonovoj telefonskoj podružnici.

U Budimpešti je zamislio primjenu višefaznih izmjeničnih struja za ostvarenje okretnoga magnetskoga polja koje bi uzrokovalo vrtnju u elektromotoru, potom odlazi u SAD gdje se s preporukom voditelja Edisonova predstavništva u Europi zaposlio kod T. A. Edisona.

Osnovao je Tesla u New Yorku vlastitu tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih svjetiljki i tvrtku Tesla Electric Company, s laboratorijem gdje je prijavio prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja i njihovoj primjeni za učinkovit pogon izmjeničnih elektromotora.

Teslin sustav višefaznih električnih struja i njegovu električnu rasvjetu prikazala je tvrtka Westinghouse na Svjetskoj izložbi u Chicagu 1893., te je predložila Teslin sustav izmjeničnih struja za hidroelektranu na slapovima Niagare. Hidroelektrana je bila završena 1896., a njome je, visokonaponskim dalekovodom (visoki napon je bitno smanjio gubitke), bio opskrbljivan oko 40 kilometara udaljen grad Buffalo, a potom i udaljeniji gradovi. U isto je doba po New Yorku bilo raspoređeno nekoliko stotina malih elektrana istosmjerne struje, jer se ona zbog velikih gubitaka mogla prenositi samo na udaljenosti do 3 kilometra. Za nekoliko godina Teslin se sustav višefaznih izmjeničnih struja počeo rabiti u cijelome svijetu, a tijekom više od jednoga stoljeća u osnovi se nije promijenio. Visokofrekvencijske izmjenične struje primijenio je za bežični prijenos signala i energije. S transformatorom vrlo visokoga omjera transformacije (poslije nazvanim Teslin transformator) postizao vrlo visoke napone i stvarao vrlo snažna električna polja. Izumio je radiokomunikacije i daljinsko upravljanje. Načinio je model broda kojim je s pomoću električnih signala bežično upravljao na daljinu, a javno ga je 1898. pokazao u New Yorku.

Bavio se i istraživanjima u strojarstvu, na primjer 1913. patentirao je turbinu s mnoštvom tankih diskova a bez lopatica/Teslina turbina. Kako nije imao interesa i vremena baviti se razvojem i prilagodbom svojih izuma tržištu, mnogi koji su razvijali njegove izume i prisvajali su ih. Tesla je za svoje izume dobio mnoga priznanja i počasne doktorate.

Nobelova ga je nagrada mimoišla jer ju nije htio podijeliti s Edisonom.

Stotine izuma iz elektrotehnike prijavio je u 112 patenata u SAD-u i gotovo isto toliko u drugim zemljama, a mnogi su izumi ostali samo zabilježeni u njegovim dnevnicima ili stručnim časopisima. Najveće je priznanje Teslinu radu bilo dano na 11. općoj konferenciji za mjere i utege 1960., kada je za mjernu jedinicu magnetske indukcije/gustoće magnetskog toka, prihvaćen naziv tesla (oznaka T). Jedini je to naziv mjerne jedinice po nekome Slavenu među 19 naziva po zaslužnim znanstvenicima u Međunarodnom sustavu mjernih jedinica. Po Tesli je nazvan planetoid ili asteroid 2244 Tesla, te krater na Mjesecu Tesla (krater).

Godine 2005. našao se na popisu 100 najznamenitijih Amerikanaca Discovery Channela.

Auto Tesla se ne zove Tesla po heavy metal bendu. Godine 2021. završit će na hrvatskim novčanicama. :))))

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame