Aktualno Glazba knjige Kritike POP COOLTURA

Stražarni lopov i dobri ljudi: Noćni tramvaj u svemiru – Priča iz zagrebačke noći

Ako volite ubijati vrijeme čitajući o glazbi, posebno onoj s ex-yu predznakom, vrlo vjerojatno ste se susreli s fenomenalnim blogom Stražarni lopov. Na njemu, između ostalog, možete pronaći arhivske i ranije neobjavljene snimke poznatih, ali i kultnih pa čak i odavno zaboravljenih bendova, kao i brdo memorabilije, tekstova iz starih časopisa poput Poleta i Džuboksa te ekskluzivnih razgovora koje je autor bloga Goran Polak vodio s ljudima koji su obilježili alternativnu i rock scenu ovih prostora. Uz navedeno, tu su i Goranove priče o provodima, legendarnim mjestima i osebujnim likovima osamdesetih, a dio tih priča uskoro će se naći na stranicama knjige koju će pratiti i CD, odnosno vinil.

O čemu se točno radi najbolje objašnjava prvi singl „Noćni tramvaj u svemiru“ – preko mračne, pomalo tjeskobne glazbene pratnje Saša Radusin, pjevač poslije više od četvrt stoljeća ponovno okupljene grupe Yola Yola i voditelj na Radio Studentu, pročitao je priču smještenu u zagrebački noćni tramvaj, ispunjenu efektnim, gotovo filmskim slikama (“vagon je škripeći poskočio preko skretnice u Draškovićevoj te je pritom skinuo prašinu sa njihovih umornih kapaka i izgužvane odjeće natopljene dimom zagrebačkih klubova” ili “dok jure svemirom zvijezde vrište poput nijeme djece”). Glazbu, koja evocira neke od najzanimljivijih bendova sedamdesetih i osamdesetih (Bauhaus, Suicide, Trobecove krušne peći, čak i malo Cana), potpisuje Polak koji je odsvirao bas i napravio bubanj, a iza naziva dobri ljudi krije se impresivna lista gostiju koju u „Noćnom tramvaju u svemiru“ zastupaju Darko Kordovan, gitarist, bivši član i jedan od osnivača Sexe, književnica Rujana Jeger i Alan Mance iz Phantasmagorije koji je radio miks vokala. I na ostatku albuma Stražarnog lopova i dobrih ljudi, većinski zamišljenog kao čitanje uz glazbenu podlogu, gostovat će članovi bendova koji su obilježili zagrebačku i ne samo zagrebačku alternativnu scenu od kojih su svoje sudjelovanje dosad potvrdili Ivan Vinski (Trobecove krušne peći), Igor Djeke (Harp Explosion, Disciplin A Kitschme), Zdenko Franjić (Slušaj najglasnije), Igor Mihovilović (Karmakumulator, Guranje s litice) i Siniša Banović, bubnjar engleske grupe Fischer-Z koji je
nekoć davno svirao i u Gradu, Fitu i Letu 3. Na nekim pjesmama pojavljuju se i glazbenici iz spomenutih Yola Yola, čiji je član i sam Polak na bas gitari. Za kraj dodajmo i kako mamurni i sanjivi ugođaj prvog singla pojačavaju zvukovi snimljeni u noćnom tramvaju, kao i da stvar kulminira Rujaninim ponavljanjem: “napravila sam nešto strašno”. Zanima vas što? Pročitajte na blogu! (Vedran Harča)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame