Aktualno Festivali film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

Dodijeljene su nagrade Sarajevo Film Festivala: Homoseksualni ljubavni “Konačna sloboda” je najbolji film

Dodijeljene su nagrade ovogodišnjeg 27. Sarajevo Film Festivala.

Nagradu Srce Sarajeva u kategoriji za najbolji igrani film dobila je Konačna sloboda Sebastiana Meisea o homoseksualcima u post ratnoj Njemačkoj iza Drugog Svjetskog rata, Najbolji dokumentarni film je djelo Pejzaži otpora Marte Popivode, a specijalno priznanje žirija dodijeljeno je za Isti san Vlada Petrija.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je za Looking for Horses Stefana Pavlovića. Nagrada za ljudska prava dodijeljena je za “Les enfants terrible” Ahmeta Necdeta Cupura. Pobjednikom u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma je proglašen Sve što dolazi (Everything ahead) Mate Ugrina. Specijalno priznanje žirija dobio je film Raseljeni Samira Karahode. Film Ljetni planovi Alexandrua Mironescua dobitnik je nagrade u kategoriji najboljeg studentskog filma.

Nagrada Srce Sarajeva za najboljeg redatelja/redateljicu pripala je Milici Tomović (film Kelti), a Georg Friedrich (Konačna sloboda) dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najboljeg glumca, a nagrade za najbolju glumicu dijele glumice iz filma Brdo na kojem riču lavice Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Shabani. Nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti je dodijeljena za film Tražeći Veneru (Norika Sefa), a specijalno priznanje dodijeljeno je za Igralište (Laura Wandel).

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame