Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

Urban & 4: Sama – Feministička himna senzibilnog muškarca i pjesma koja radi razliku

Od Urbana ste navikli na javljanja s vremena na vrijeme u prosjeku jednom ili dvaput godišnje s novim pjesmama. Ali kad se javi obično su to glazbeni tragovi koji rade razliku.

Na tragu prekrasnih i game changing singlova u spotovskoj suradnji sa svojom suprugom Milicom, nova Urbanova pjesma je melodijski snažna, lirski upečatljiva, vokalno prepoznatljiva puzzla koja sjeda na savršeno mjesto između remek djela “Sutra ćemo pričati”, “Iskra” i “Kuća sjećanja” kao nekih od vrhova njegove pjesmarice posljednjih godina. Emotivna moć stihova koji sklapaju ruke nad krhkom snagom žena koje u “orahovoj ljusci zazivaju more” je odgovarajuće instantnom evergreeenu.

Pjesma koja poput “Udice” njegova prijatelja Gibonnija u svojih nekoliko minuta nadilazi standarde pop forme postajući pjesmom o kojoj se priča, koja ježi, rasplakuje. I koju razumijevate svaki puta kad pogledate u oči ili spušteni pogled osobu pored sebe, svoju bolju polovicu, u potrazi za izlazom od svih svojih samoća.

“Sama” je unikatna feministička himna potpisana od strane emancipiranog i senzibilnog muškarca koji udara pljusku konzervativnom tuzemnom patrijarhatu. Pjesma koja pokušava dati nadu kako je razumijevanje tuđih boli i tuđih lomova, civilizacijska i ljudska tekovina koja će sačuvati mnoge veze. Pjesma koja pruža ruke u trenucima kad ih osoba s kojom dijelite život najviše treba. Biti tu. Razumijeti samoću. Sačuvati ljude. (JA)

10/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame