Aktualno Celebrities Festivali film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

Mostra 2021: Venecijanski filmski festival i pokušaj povratka filma na stare pred korona dane

Jedan od nekoliko najznačajnijih filmskih festivala na svijetu, 78. Venecijanski filmski festival otvoren je početkom rujna pod pokušajem vraćanja stvari na pred korona mjere.

Španjolski redatelj Pedro Almodovar otvorio je najstariji filmski festival na svijetu filmom Paralelne majke s Penelope Cruz. Z glavnu nagradu Zlatni lav za najbolji film natječu se još i Moć psa redateljice Jane Campion s  Benedictom Cumberbatchom u ulozi vlasnika ranča koji zlostavlja mladu udovicu (Kirsten Dunst), zatim film Spencer s Kristen Stewart u ulozi princeze Diane. Paolo Sorrentino dolazi s vrlo osobnim i intimnim filmom o gubitku svojih roditelja kad je imao 17 godina, dokle glumica Maggie Gyllenhaal predstavlja svoj debitantski dugometražni film Izgubljena kći zasnovan na romanu Elene Ferrante s Olivijom Colman i Dakotom Johnson u glavnim ulogama. Posljednji dvoboj Ridleyja Scotta s Damonom i Affleckom u glavnim ulogama je SF priča Dune Denisa Villeneuvea s Chalametom i Zendayom bit će prikazani izvan konkurencije.

Što se žirija tiče u njemu stoluju istočnjaci – Chloe Zhao, redateljica filma Nomadland, prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava i Oscara za najbolju fotografiju, redatelja i glumicu – dio je ovogodišnjeg žirija kojim predsjeda južnokorejski redatelj Parazita Bong Joon-ho.

Nagradu za životno djelo ove godine dobio je talijanski filmaš Roberto Benigni.

Dobitnike nagrada saznajemo 11. rujna.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame