Aktualno Celebrities Glazba inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz Tehnologija Zabava

Od Adele do Adele: Analiza promjene glazbene industrije od zadnjeg do novog “Easy On Me” singla

Glazbena industrija doživjela je niz promjena u svojem načinu funkcioniranja otkada je Adele posljednji puta objavila album, napisao je Al Shipley u naslovnoj priči magazina Billboard objavljenoj povodom današnjeg objavljivanja novoga singla ‘Easy on Me’ britanske kantautorice. Sudionici glazbene industrije s velikom pažnjom promatrat će na koji način će se u promijenjenom okruženju ponašati rukopis jedne od rekorderki industrijskih brojki posljednjih desetljeća i zato je, između ostaloga, Music Business Worldwide ovaj petak nazvao ‘Danom Adele’.

Analiza magazina BIllboard pobrojala je pet načina na koji se industrija promjenila u proteklih pet godina koje su, istovremeno, donijele i uzastopna razdoblja dvoznamenkastih postotnih uspona prihoda na godišnjim razinama ukupnog poslovanja. Ističe se kako je krajolik glazbenog streaminga postao znatno važniji, rašireniji i utjecajniji no što je to bilo 2015. godine i da je pristup lansiranju novih materijala na taj način i promijenio. U međuvremenu su i ukupni rezultati zastupljenosti, traženosti i slušanosti pjesama potpuno bacili u drugi plan velike pop balade – pjesme brzgoga ritma su naprosto ‘pojele’ rezultate streamanja i radijskog emitiranja i dolazak balada poput ‘Driver’s License’ Olivije Rodrigo na vrhove lista popularnosti izuzetak je koji potvršuje pravilo. A Adele je najviše uspjeha imala upravo s baladama.

Industrijska analiza ukazuje i na činjenicu kako je milijunska tiraža albuma u izlaznom tjednu postala rijetkom vrstom i da smo posljednjih godina doživjeli revival potražnje za albuma u formatu vinilne ploče. No, jednako tako kampanja oko jednog albuma danas traje kraće i rijetki su albumi koje bismo mogli zvati projektima dugog trajanja. I ovdje, dakako, postoje iznimke koje potvrđuju pravilo kao što su ‘Future Nostalgia’ koji je objavila Dua Lipa ili The Weekndov ‘After Hours’.

Pogled na ono što nam donosi budućnost i promatranje načina na koji će biti korišteni alati diskografske industrije u slučaju Adele i njezinih novih djela bit će zanimljivo pratiti. Kompletan komentar magazina Billboard potražite na linku.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame