Aktualno inmediasres mediji Politička aktuala POLITIZAM POP COOLTURA

Vukovar: 30 godina poslije

U Vukovaru se 18. studenog 2021 obilježava 30 godina od pada obrane grada nakon agresije JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila.

Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a okupacije je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.  Povjesničari kao datum početka bitke navode 25. kolovoza 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom zauzimanja grada, ali realno je da su pucanja i detonacije te obračun počeli nekoliko mjeseci ranije.

Vukovar je branilo oko 1800 branitelja iz svih krajeva Hrvatske koje je napadalo oko 30.000 srpskih paravojnih i JNA vojnika oboružanih s više od 600 tenkova, minobacača i topova te ratnim zrakoplovstvom. Opsada je trebala trajati tjedan dana ali je potrajala tri mjeseca.

Danas se unatoč poziva vlasti da zbog korona situacije ne dolaze u Vukovar prema gradu sjatilo mnoštvo bivših branitelja i ljudi koji su došli odati počast simbolu jednog bezumnog rata s ovih prostora.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame