Aktualno Celebrities Festivali film POP COOLTURA showbiz Zabava

Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta: Jedne od onih koje nikoga ne zanimaju, ništa ne znače i same sebi su svrha

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) je 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijelilo tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u 28 kategorija, dok su nagrade za životno djelo dali Ivici Kunčeviću i Ivanki Boljkovac. Voditelj je bio Fabijan Pavao Medvešek.

Najbolja drama i najbolja režija je Matiaš Grabancijaš Dijak u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a Varaždin. Najbolja glavna muška uloga je Siniša Popović za ulogu Henrika u predstavi Kad svijeće dogore u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato iz Zagreba i HNK-a Zagreb, najbolja ženska uloga je Blanki Bart Hajoš za ulogu Majke u predstavi Alabama u režiji Darija Harjačeka i produkciji Kazališta Virovitica. Najbolje sporedne dramske uloge idu Zrinki Cvitešić i Bojanu Brajčiću, a mladi glumci do 28 godina u drami ove godine Dea Presečki i Eugen Stjepan Višić.

Najbolja opera je produkcija HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke Tristan i Izolda Richarda Wagnera pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Anne Bogart. Najbolje dirigentsko/redateljsko ostvarenje dobija maestro Ivo Lipanović za dirigiranje opere Lombardijci Giussepea Verdija u režiji Roberta Boškovića i produkciji HNK-a Split. Najbolju opernu mušku ulogu u protekloj je kazališnoj sezoni ostvario Ljubomir Puškarić (Rigoletto u operi Rigoletto u režiji Dražena Siriščevića i produkciji HNK-a Split), a najbolju žensku Kristina Kolar (Santuzza u operi Cavalleria rusticana u režiji Jelene Bosančić i produkciji HNK-a Split). Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u operi nagrađena je Josipa Bilić.

Najbolji balet je “Ponos i predrasude” na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića i izvedbi HNK-a Zagreb, a Mujić je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje. Najbolja ženska i muška baletna umjetnička ostvarenja realizirali su Iva Vitić Gameiro i Tomislav Petranović te, u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina Anamarija Marković, i to za uloge u baletu Orašar na glazbu P.I. Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova i izvedbi HNK-a Zagreb.

U kategoriji lutkarskih predstava i/ili predstava za djecu i mlade najboljom je proglašena predstava Miš u toću Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split. Adam Skendžić ostvario je najbolje muško glumačko ostvarenje u toj kategoriji, ulogom Krtice Šktice u predstavi Medo Đuro u vrtiću u režiji Petre Mrduljaš i produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka, a Buga Marija Šimić ulogama u predstavi Sunce djever i Neva Nevičica u režiji Ivice Šimića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba zaslužila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje žensko glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u radiodrami Barbari Prpić, za najbolje redateljsko ostvarenje u TV drami Vinku Brešanu te Tomislavu Zajecu za adaptaciju komedije Škrtac J. B. P. Molièrea za istoimenu predstavu u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju ove je godine otišla u ruke Stefana Katunara za balet Ponos i predrasude Lea Mujića u izvedbi HNK-a Zagreb, a za kostimografiju Barbari Bourek, za kostime u dramama Škrtac Dore Ruždjak Podolski u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba te Kukci… zaustavljena priča u režiji Saše Anočića i produkciji HNK-a Split.

Prisjetili su se preminulih Špire Guberine, Joška Juvančića, Pere Kvrgića, Saše Anočića, Žarka Potočnjaka, Mire Muhoberac i drugih.

 Također su dodijeljena dva posebna priznanja. “Za inovativan pristup i novo iščitavanje klasika svjetske književnosti”, žiri za dramu Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelio je glumačkom i autorskom ansamblu predstave Proces Kafka Teatra &TD iz Zagreba, a istu je nagradu dobio i Zlatko Vitez, za predstavu Evropa za nas ima štrik Glumačke družine Histrion iz Zagreba.

Na proglašenju laureata po kategorijama tradicionalno se uručuju i Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Ove godine, nagradu je dobio redatelj Ivica Kunčević za dramu, dok je istu nagradu u području opere dobila ove godine umirovljena nacionalna prvakinja HNK-a Zagreb Ivanka Boljkovac.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame