Aktualno Celebrities film POP COOLTURA showbiz

Umro je Sidney Poitier: Legendarni hollywoodski glumac crne boje kože

U 94.-oj godini života preminuo je legendarni hollywoodski afroamerički glumac Sidney Poitier.

Bio je prvi glumac crne boje kože koji je 1964. godine postao je prvi bahamski i prvi afroamerički dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu “Ljiljani u polju”, da bi 2002. godine, Poitiera je Akademija filmskih umjetnosti i znanosti izabrala za nagradu Oscar za životno djelo, a dobio je također i nagradu Cecile B De Mille i nagradu Američkog filmskog instituta za životno djelo 1992.

Poitier je rođen 20. veljače 1927. godine u Miamiju, u obitelji bahamskih poljoprivrednika, da bi sevsa 16 godina preselio u New York gdje je radio kao domar u American Negro Theatreu u zamjenu za satove glume. Nastupio je u preko 50-ak filmova ali rad mu se prorijedio pod stare dane te u novom mileniju gotovo da nije više aktivno glumio često kao prije. Zadnju je igranu rolu ostvario u Jackallu, dok je tokom 60.-ih i 70.-ih glumio u filmovima proklamirajući crnačka prava.

Najpoznatiji i najhvaljeniji filmovi su mu bila ostvarenja s kraja 60.-ih: Gospodinu s ljubavlju, U vrelini noći i Pogodi tko dolazi na večeru.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame