Aktualno Glazba inmediasres POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO showbiz SVAŠTARA Tehnologija Zabava

Nastavak svađe oko digitalnih prava na hrvatskoj estradi: Demantij priopćenja HDU od strane HUZIP-a

Hrvatska diskografska udruga je u svom obraćanju javnosti 31. svibnja 2022. ponovo izrekla notorne neistine kojima nastoji ocrniti Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava, a time i dalje onemogućiti glazbene izvođače da naplate svoje zaslužene naknade od korištenja na internetu koje diskografi KONSTATNO PRIKUPLJAJU ali ne isplaćuju glazbenicima. U svojoj poruci diskografi tvrde da izvođačima „U punomoći HUZIP-a nije ostavljena mogućnost izbora“ – to NIJE ISTINA.

Svi izvođači imaju zakonom zajamčeno pravo izbora kako će ostvarivati sva svoja, pa tako i tzv digitalna prava, koje im je u tekstu punomoći, i to posebno naglašeno okvirom, HUZIP upravo i pružio. Posebno se naglašava da je cjelokupan tekst punomoći dostavljen i Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, te je u postupku ishođenja dopunskih odobrenja takav tekst u cijelosti i odobren od strane DZIV-a, kao nadležnog tijela koje je ovlašteno kontrolirati zakonitost akata i djelovanja HUZIP-a. No, vratimo se malo u prošlost da bi pojasnili zašto su diskografi ponovo uznemireni.

Prošle je godine, nakon duge rasprave donesen novi Zakon o autorskom i srodnim pravima. U tom Zakonu su, usprkos konstantnom protivljenju hrvatskih diskografa, jasno PRIZNATA PRAVA SVIM IZVOĐAČIMA na naknadu i za korištenje njihovih snimaka na digitalnim servisima (Youtube, Spotify, Deezer, Tik Tok, Facebook itd.). Osim toga, Zakon je uveo OBAVEZNO reguliranje odnosa s diskografima u pisanoj formi. Drugim riječima, svaki izvođač, svejedno je li glavni ili prateći, mora imati ugovor s diskografskom kućom kojim reguliraju međusobne odnose. U pogledu ostvarivanja tzv digitalnih prava, Zakon je ostavio slobodu umjetnicima da se odluče žele li svoju naknadu ostvariti isplatama od diskografa (temeljem ugovora, koje uglavnom nemaju) ili to žele prepustiti organizaciji koja štiti izvođačka prava (HUZIP). Upravo na način kao što dobivaju svake godine za emitiranje snimaka na kojima su sudjelovali.

Kako stoje stvari?

Diskografi konstantno (makar NEMAJU sa svim izvođačima sklopljene ugovore) daju na korištenje te snimke, te ih u potpunosti naplaćuju. No, nakon naplate, onim izvođačima s kojima nemaju ugovore (a to su praktički ne samo svi prateći glazbenici koji su sudjelovali na projektima, već i veliki broj glavnih izvođača s kojima nemaju jasno regulirane ugovorne odnose po pitanju digitalnih prava) – NE ISPLAĆUJU NIKAKVE NAKNADE. Drugim riječima, diskografi godinama zadržavaju izvođačka prava za sebe.

Prilikom ovogodišnje isplate godišnjih prava javne izvedbe, HUZIP je, temeljem novog Zakona a nakon odobrenja DZIVa, poslao umjetnicima izvođačima i tekst proširene punomoći.

I u tom tekstu punomoći (koji se nalazi na stranici huzip.hr), jasno, na samom vrhu i još dodatno uokvireno stoji slijedeće:
„Umjetnik izvođač može pisanom izjavom u skladu s čl. 22 st. 6 ZAPSP-a izričito obavijestiti HUZIP o pravima za koja ne želi da ih HUZIP ostvaruje u sustavu kolektivne zaštite.“

Time jasno i razvidno ukazujemo da se u posljednjem obraćanju javnosti Hrvatske diskografske udruge, ponovo radi o svjesnom plasiranju laži. Potrebno je naglasiti kako se punomoć koju izvođač da HUZIP-u može slobodno povući. Posve suprotno od odnosa s diskografom. Sklopljen ugovor s diskografom je praktički neraskidiv, ma kako izvođač kasnije bio nezadovoljan. Ni prvi ni zadnji put.

Dovoljno se (pod)sjetiti prijetnji o odlasku Deezera i Spotifya ako se usvoji novi Zakon. Zakon je usvojen. I niti jedan digitalni glazbeni servis nije napustio Hrvatsku. Naprotiv.

 

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame