Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Silente: IV – Najbolji album karijere još uvijek mladih dubrovačkih Werthera

Priča i karijera još uvijek mladog dubrovačkog pop rock benda Silentea mora imati puno tajanstvenih rukavaca i odgovora na pitanje – kako se postaje vodećim domaćim pop rock bendom samo na temelju prvog singla “Terca na tišinu”. Na stranu uloga u otkrivanju njihove karijere domaćeg redatelja i glumca Deje Aćimovića i velikog producentskog pop rock masterminda Nikše Bratoša, ali braća Samir i Tibor Karamehmedović kao autorski dvojac ispred ostatka benda svakim novim studijskim albumom podižu ljestvicu ambicija. I takav se pristup nakon diskografske pauze poslije sumnji trebaju li nastavljati reflektira podizanjem kvalitete lirike, stiha, melodija, aranžmana, instrumentala i okretanje nove stranice benda na sreću njih samih ali i slušatelja zericu ambicioznijih od onih koji su pali na prvi singl.

Odluka da poput Beautiful Southa podjele vokalne uloge između Tibora i pjevačice Doris Kosović daje vrlo ugodne rezultate iz M/Ž perspektiva. Tematski ne odudaraju puno od motiva kojima su se predstavljali, ali lirski zvuče bitno zrelije, metafore im nisu mladenački nategnute već vrlo razumljive, razigrane i jasne. Govoreći o ljubavi iz perspektive potencijalnih luzera i tragača za ljubavnim iluzijama, Tibor i Doris se sjajno nadopunjuju. Glazbeno, harmonijski, melodijski i aranžmanski sada predstavljaju neki vrlo simpatični amalgam utjecaja ranog Štulića, Plavog orkestra, pa čak i bližeg im Gibonnija do nalaska autorskog toucha. Stvari se s albuma by the numbers doimaju kao potpuno lišene fillera, pjesama koje pune prostor ali nemaju svrhu. Od već izbačenih singlova poput “Mene moje uši lažu”, “Nikada ovako”, “Navečer se srca lome” do pjesama poput “Podjela”, “Gubitnik prve klase”, “Molim te izbriši”, “Milijun malih laži” svakim novim djelom Silente pokazuje zrelost koja reflektira sjajan i pažnje vrijedan pop rock band.

Uz trajanje i minimiziranja potencijalnih grešaka koje se potkradaju mladim i ambicioznim bendovima, s novim izdavačem (LA Agency) i novim korakom u karijeri nastavke njihovih autorskih guštanja valja provjeravati uživo. S desetak godina estradnog staža, četvrtim studijskim albumom, više ne trebaju prostor niti etiketu benda koji obećava. Četvorka sadrži materijal s kojim bi trebali bez ikakvih problema stati kao predvodnici interesantnog pop rock djelića naše mikroscene. (JA)

8/10

Tracklist:

1. Gubitnik prve klase 00:00

2. Pitanje je ljubavi 04:48

3. Mene moje uši lažu 08:11

4. Podjela 12:31

5. Molim te, izbriši 16:07

6. Nikada ovako 19:29

7. Idi 23:13

8. Navečer se srca lome 27:19

9. Milijun malih laži 30:48

10. Poljubi me za kraj 34:47

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame